fbpx
melazma

Melazma na licu više nema šanse. Ovo pomaže!

Melazma na licu ne mora biti vaš problem. Otkrijte tajnu kože bez tamnih fleka ! Svetlije poglavlje za vaše lice počinje ovde.

Šta je melazma?

 

Melazma je stanje kože koje se manifestuje kao tamne, nepravilno raspoređene mrlje na koži, najčešće na licu.

Ove hiperpigmentacione promene su rezultat prekomerne proizvodnje melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži. Melazma je češća kod osoba sa tamnijim tipovima kože, ali može se pojaviti kod svih fototipova. Iako nije opasna po zdravlje, može biti estetski neugodna.

Melazma se najčešće pojavljuje na delovima lica koji su najviše izloženi sunčevoj svetlosti. To uključuje čelo, obraze, nos i gornju usnu. Mrlje su obično simetrične, što znači da se pojavljuju na obe strane lica. Ove tamne mrlje mogu varirati u boji od svetlo smeđe do tamno smeđe, i često su izraženije tokom letnjih meseci kada je izlaganje UV zracima intenzivnije.

Melazma je relativno uobičajeno stanje, posebno među ženama.

Prema istraživanjima, ona pogađa između 1,5% i 33% populacije, u zavisnosti od etničke grupe i geografskog područja.

Najveći rizik od razvoja melazme imaju žene reproduktivne dobi, posebno one koje su trudne ili koriste oralne kontraceptive.

Ova promena se češće javlja kod osoba sa tamnijim tipovima kože (III do V po Fitzpatrickovoj skali), kao što su Latinoamerikanci, Azijci i Bliskoistočni stanovnici.

Melazma je poznata i kao “maska trudnoće” zbog toga što se često javlja tokom trudnoće usled hormonalnih promena. Smatra se da do 50% trudnica razvije neki oblik melazme tokom trudnoće. Međutim, ona može biti prisutna i kod muškaraca, iako u mnogo manjem broju – oko 10% svih slučajeva melazme čine muškarci.

Zbog svoje učestalosti, naročito među ženama, važno je razumeti uzroke, tretmane i metode prevencije ovog stanja kako bi se postigla kontrola nad simptomima i smanjila mogućnost njenog pogoršanja.

Zato, pažljivo čitajte dalje.

 Melazma na licu: prepoznavanje i simptomi

 

Melazma se manifestuje kao tamne, nepravilne mrlje na koži, obično smeđe ili sivkaste boje. Ove mrlje mogu imati različite oblike i veličine, ali su obično simetrične, što znači da se pojavljuju na obe strane lica u sličnom rasporedu. Površina mrlja je ravna i glatka, bez vidljivih upalnih promena, što ih razlikuje od nekih drugih oblika hiperpigmentacije.

 

melazma na licu

 

Regije lica gde se melazma najčešće javlja

 

Melazma se obično javlja na delovima lica koji su najviše izloženi sunčevoj svetlosti. Najčešće zahvaćene regije su:

  • Čelo: Mrlje se mogu pojaviti kao horizontalne linije duž čela.
  • Obrazi: Ovo je najčešće pogođena regija, s mrljama koje se šire od jagodica ka bočnim stranama lica.
  • Nos: Melazma na nosu obično ima oblik tamnih mrlja duž mosta nosa.
  • Gornja Usna: Mrlje iznad usne često prate liniju usana, dajući izdužen izgled.
  • Brada: Iako ređe, melazma se može pojaviti i na bradi, posebno kod osoba sa težim oblikom ovog stanja.

Razlika između melazme i drugih hiperpigmentacija

 

Melazma se često meša s drugim vrstama hiperpigmentacije, poput postinflamatorne hiperpigmentacije ili solarnih lentiga. Međutim, nekoliko ključnih karakteristika pomaže u razlikovanju melazme:

  • Simetrija: Za razliku od drugih hiperpigmentacija, melazma je često simetrična, pojavljujući se na obe strane lica.
  • Boja: Melazma obično ima uniformnu smeđu ili sivu nijansu, dok druge fleke na licu mogu varirati u boji.
  • Povezanost s hormonima: Melazma je često povezana s hormonalnim promenama, poput trudnoće ili upotrebe kontraceptiva, što nije slučaj sa drugim vrstama hiperpigmentacija.
  • Uticaj sunca: Melazma se pogoršava izlaganjem sunčevoj svetlosti, dok neki oblici hiperpigmentacije ne reaguju toliko na sunce.

 Uzroci melazme

 

Ovo su glavni uzroci nastanka ove promene na koži:

Hormonalne promene

 

Hormonalne promene su jedan od glavnih uzroka melazme. Ovo stanje se često povezuje s trudnoćom, zbog čega se ponekad naziva “maskom trudnoće” ili “chloasma gravidarum”. Tokom trudnoće, povećana proizvodnja hormona kao što su estrogen i progesteron može podstaći melanocite (ćelije koje proizvode pigment melanin) da proizvode više melanina, što rezultira tamnim mrljama na koži.

Pored trudnoće, upotreba oralnih kontraceptiva i hormonske terapije takođe može izazvati melazmu kod nekih žena.

Uticaj UV zračenja

 

Izlaganje suncu je ključni faktor u razvoju i pogoršanju melazme. UV zračenje stimuliše melanocite, što dovodi do prekomerne proizvodnje melanina. Čak i kratkotrajno izlaganje suncu može značajno pogoršati postojeće mrlje ili izazvati nove. Zbog toga se melazma češće pojavljuje tokom letnjih meseci kada je UV zračenje intenzivnije.

Genetska predispozicija

 

Genetska predispozicija igra važnu ulogu u razvoju melazme. Osobe koje imaju porodičnu istoriju melazme ili drugih oblika hiperpigmentacije imaju veći rizik da razviju ovo stanje. Takođe, melazma je češća kod osoba sa tamnijim tipovima kože (fototipovi III–V), kod kojih je prirodna količina melanina u koži veća.

Drugi faktori rizika

 

Pored hormonalnih promena, UV zračenja i genetike, postoje i drugi faktori koji mogu doprineti pojavi melazme:

  • Upotreba određenih kozmetičkih proizvoda: Proizvodi koji iritiraju kožu ili izazivaju upale mogu povećati rizik od razvoja melazme.
  • Stres: Hronični stres može uticati na hormonsku ravnotežu, što potencijalno može dovesti do melazme.
  • Neki lekovi: Određeni lekovi, uključujući antikonvulzive, mogu povećati osetljivost kože na sunce, što povećava rizik od melazme.

 Lečenje melazme: tradicionalni i moderni pristupi

 

Krema za fleke

 

Najčešće korišćeni tretmani za melazmu su topikalne kreme za fleke koje sadrže aktivne sastojke poput hidrohinona, tretinoina, kortikosteroida i azelaične kiseline. Ovi sastojci deluju na različite načine kako bi posvetlili tamne mrlje i smanjili proizvodnju melanina. Hidrohinon, na primer, inhibira enzim odgovoran za sintezu melanina, dok tretinoin ubrzava obnavljanje ćelija kože.

Mnogo bolja alternativa su proizvodi koji su proizvedeni od prirodnih sastojaka, a koji takođe sprečavaju prekomernu sintezu melanina, kao što to radi ekstrakt sladića.

Ovakvi prirodni proizvodi su biokompatibilni sa kožom, dok se oko bezbednosti hidrohinona vode brojne polemike, jer on deluje kao izbeljivač i mnoge zemlje su ga čak i zabranile za upotrebu.

Odličan proizvod protiv melazme je Neborela krema. Napravljena je na biljnoj bazi, sa ekstraktom sladića i rabarbare. Žene je obožavaju jer uklanja fleke sa lica, ali i podočnjake i bore. Više o njoj i njenom sastavu saznajte klikom na ovaj link: https://neborela.com/

Aleksandra je oduševljena ovom kremom. Uspela je da ukloni fleke sa lica, a i bore su se smanjile. Od kada je nju probala, kaže, više ne traži drugu kremu.

 

 

Osim krema, od koristi mogu biti i sledeći tretmani.

Hemijski pilinzi

 

Hemijski pilinzi koriste rastvore kao što su glikolna kiselina, mlečna kiselina ili salicilna kiselina da bi uklonili površinske slojeve kože. Ovaj proces može pomoći u smanjenju pojave tamnih mrlja i pospešivanju rasta nove, svetlije kože. Hemijski pilinzi mogu varirati u intenzitetu.

  • Blagi pilinzi (npr. sa glikolnom ili mlečnom kiselinom) uklanjaju samo gornji sloj kože i često su potrebni za blage oblike melazme.
  • Srednje i duboki pilinzi (npr. sa trikloroctenom kiselinom) prodiru dublje u kožu i obično se koriste za teže slučajeve. Ovi pilinzi mogu izazvati crvenilo i ljuštenje, ali često donose brže rezultate.

Laserski tretmani

Laserski tretmani koriste usmerene svetlosne zrake za razbijanje melanina u koži. Neki od najčešće korišćenih laser u tretmanu melazme uključuju laserski sistem sa impulsima svetlosti (IPL) i laserske uređaje koji koriste neodimijum-dopingirani yttrijum-aluminijum-garnet (Nd YAG) za ciljanje melaninskih pigmenata. Laserski tretmani mogu biti vrlo efikasni, ali mogu izazvati nuspojave poput crvenila i osetljivosti.

Dermatolozi obično preporučuju kombinaciju tretmana kako bi se postigli najbolji rezultati. Topikalni tretmani su često prvi izbor zbog svoje dostupnosti i relativno niskih troškova. Hemijski pilinzi i laserski tretmani se obično koriste za ozbiljnije slučajeve ili kada topikalni tretmani nisu dovoljno efikasni. Takođe, dermatolozi naglašavaju važnost stalne upotrebe proizvoda za zaštitu od sunca kao deo sveobuhvatnog plana lečenja melazme.

Prednosti i mane svakog tretmana

Topikalni tretmani:

  • Prednosti:
    • Pristupačni i lako dostupni.
    • Mogu se koristiti kod kuće uz pravilnu primenu.
    • Postoji mnogo opcija za različite potrebe i tipove kože.
  • Mane:
    • Rezultati mogu biti spori i zahtevaju dugotrajnu upotrebu.

Potrebno je redovno korišćenje kako bi se održali rezultati.

Hemijski pilinzi:

  • Prednosti:
    • Mogu pružiti brze rezultate u uklanjanju površinskih slojeva kože.
    • Različiti intenziteti pilinga omogućavaju prilagođavanje tretmana prema težini melazme.
    • Podstiču regeneraciju kože i mogu poboljšati teksturu kože.
  • Mane:
    • Mogu izazvati privremeno crvenilo, iritaciju i ljuštenje kože.
    • Ponekad mogu uzrokovati hiperpigmentaciju ako se ne koristi adekvatna zaštita od sunca.
    • Neki pilinzi mogu zahtevati više sesija za vidljive rezultate.

Laserski tretmani:

  • Prednosti:
    • Veoma efikasni u ciljanju i razbijanju melanina.
    • Mogu doneti brze i dugotrajne rezultate.
    • Pomažu u poboljšanju teksture i tonusa kože.
  • Mane:
    • Mogu biti skuplji i zahtevati više vremena za oporavak.
    • Mogu izazvati nuspojave poput crvenila, otoka i osetljivosti.
    • Nisu uvek prikladni za sve tipove kože i mogu izazvati komplikacije ako se ne koriste pravilno.

Na vama je da sada donesete razumnu odluku, a ona svakako počinje onim što je najbezbednije – dobrom kremom.

Prirodno lečenje melazme

 

Prirodno lečenje melazme koristi biljke i prirodne sastojke sa svojstvima koja mogu posvetliti kožu, smanjiti proizvodnju melanina i poboljšati opšte zdravlje kože. Biljni preparati često sadrže antioksidanse, vitamine i minerale koji mogu pomoći u obnavljanju kože i smanjenju hiperpigmentacije. Prirodni tretmani mogu biti manje agresivni od medicinskih tretmana i često su nežniji za kožu, ali njihova efikasnost može varirati.

Najpopularniji prirodni lekovi

  • Aloe Vera: Aloe vera gel je poznat po svojim umirujućim i hidratantnim svojstvima. Sadrži aloin, prirodni spoj koji može pomoći u smanjenju tamnih mrlja i posvetliti kožu. Redovno nanošenje svežeg aloe vera gela može pomoći u smanjenju vidljivosti melazme.
  • Ulje Šipka: Ulje šipka je bogato vitaminom C i esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u obnavljanju kože i smanjenju hiperpigmentacije. Vitamin C je poznat po svojim svojstvima posvetljivanja kože, dok masne kiseline pomažu u hidrataciji i poboljšanju teksture kože.
  • Cvekla: Sok od cvekle može biti koristan zbog svojih antioksidantnih svojstava. Cvekle su bogate vitaminom C i betaninom, koji mogu pomoći u smanjenju tamnih mrlja i poboljšanju tonusa kože.
  • Zeleni čaj: Ekstrakt zelenog čaja sadrži katehine koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Ovi sastojci mogu pomoći u smanjenju proizvodnje melanina i umirivanju kože.
  • Beli luk: Beli luk ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Njegovo primenjivanje na koži može pomoći u smanjenju tamnih mrlja, iako može izazvati iritaciju kod nekih ljudi.

 Čuvarkuća za melazmu: prirodni lek za tamne mrlje

 

Čuvarkuća, poznata i kao Sempervivum tectorum, je sočna biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih izvanrednih lekovitih svojstava. Ova biljka je poznata po svojoj sposobnosti da preživi u teškim uslovima, a njeni listovi sadrže brojne hranljive materije i aktivne sastojke koji mogu biti korisni za kožu. Čuvarkuća je bogata vitaminima, mineralima, i antioksidantima koji pomažu u obnavljanju kože i smanjenju upala.

Svojstva Čuvarkuće:

  • Antiinflamatorna: Pomaže u smanjenju crvenila i iritacije kože.
  • Hidratantna: Njeni prirodni sastojci pomažu u hidrataciji kože, što može poboljšati njen izgled.
  • Posvetljujuća: Može pomoći u posvetljivanju tamnih mrlja i hiperpigmentacije.
  • Antioxidantna: Bogata je antioksidantima koji štite kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Kako koristiti čuvarkuću za tretman melazme

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti čuvarkuću za tretman melazme:

  • Svež gel: Isecite list čuvarkuće i izvadite svež gel iznutra. Nanesite gel direktno na pogođena mesta na koži, ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ovaj tretman možete primenjivati dva puta dnevno za najbolje rezultate.
  • Maska za kožu: Pomiješajte gel od čuvarkuće sa drugim prirodnim sastojcima kao što su med ili jogurt za dodatne benefite. Nanestite mešavinu na lice i ostavite 15-20 minuta pre ispiranja. Ova maska može pomoći u posvetljivanju kože i poboljšanju njenog tonusa.
  • Losion: Neki ljudi koriste ekstrakt čuvarkuće u vidu losiona ili tonika. Ovi proizvodi mogu biti kupovni ili napravljeni kod kuće. Ako koristite kupovni proizvod, proverite da li je bez dodatnih hemikalija ili iritansa.

Čuvarkuća može biti odličan dodatak rutini nege kože, ali je važno imati realna očekivanja i koristiti je kao deo sveobuhvatnog plana lečenja melazme. Ma koliko da je dobra, ne može zameniti kremu koja je formulisana tako da u njoj ima najveća količina aktivnih satojaka, koncentrovana na jednom mestu.

Prevencija melazme: Kako izbeći pojavu tamnih mrlja?

 

Zaštita kože od sunca je ključna za prevenciju melazme, s obzirom na to da UV zračenje može značajno pogoršati ili čak izazvati pojavu tamnih mrlja. Evo nekoliko saveta za efikasnu zaštitu:

  • Korišćenje Krema sa SPF-om: Izaberite kremu za sunčanje sa širokim spektrom zaštite (SPF 30 ili viši) i nanosite je svakodnevno, čak i kada je oblačno. Krema sa SPF-om treba da se nanosi svakih 2-3 sata, posebno nakon znojenja ili plivanja.
  • Nošenje zaštitne odeće: Kada ste na suncu, nosite šešir sa širokim obodom, sunčane naočare i zaštitnu odeću. Ove mere dodatno štite vašu kožu od direktnog UV zračenja.
  • Izbegavanje sunčanja u najintenzivnijim satima: Pokušajte da izbegavate sunčanje između 10 i 16 sati kada je UV zračenje najjače. Ako morate biti napolju, potrudite se da pronađete hlad ili se zaštitite adekvatnom odećom i kremama.

Preporuke za izbegavanje hormonalnih okidača

Hormonalne promene, kao što su one tokom trudnoće ili pri upotrebi oralnih kontraceptiva, mogu biti okidači za melazmu. Da biste smanjili rizik:

  • Konsltujte se sa dermatologom: Ako planirate da koristite hormonske lekove, razgovarajte sa dermatologom o potencijalnim rizicima i opcijama za prevenciju melazme.
  • Praćenje hormonalnih promena: Ako primetite promene na koži koje se poklapaju sa hormonalnim promenama, kao što je početak ili prekid hormonske terapije, obavestite svog lekara kako biste mogli prilagoditi tretman i preventivne mere.
  • Korišćenje alternativnih metoda: Ako je moguće, razmotrite alternativne metode kontracepcije ili hormonske terapije koje mogu imati manji uticaj na kožu.

Zdrav način života i ishrana kao prevencija

 

Održavanje zdravog načina života i uravnotežene ishrane može pomoći u smanjenju rizika od melazme i poboljšanju zdravlja vaše kože:

  • Uravnotežena ishrana: Uključite u svoju ishranu namirnice bogate antioksidansima, vitaminima (posebno vitamin C i E) i mineralima. Voće, povrće, orašasti plodovi i semenke mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože i smanjenju upala.
  • Hidratacija: Pijte dovoljno vode kako biste održali kožu hidriranom. Dehidratacija može učiniti kožu suvom i sklonijom oštećenju.
  • Zdrav način života: Redovno vežbanje, izbegavanje pušenja i konzumiranja alkohola, kao i upravljanje stresom, može imati pozitivan uticaj na zdravlje vaše kože i pomoći u prevenciji melazme.
  • Redovne kontrole kod dermatologa: Redovne posete dermatologu mogu vam pomoći u praćenju stanja kože i pravovremenom prepoznavanju bilo kakvih promena. Ovo omogućava brzu reakciju i preventivne mere ako primetite rane znakove melazme ili drugih problema sa kožom.

Primenjivanje ovih preventivnih mera može značajno smanjiti rizik od pojave melazme i pomoći vam da očuvate zdravlje i lepotu vaše kože.

Najbolja krema za melazmu

 

Kada birate kremu za tretman melazme, važno je odabrati proizvode koji su dokazano efikasni u smanjenju tamnih mrlja i posvetljivanju kože.

Preporučujemo Neborela kremu kao odličan izbor za tretman melazme. Ova krema je formulisana sa pažljivo odabranim sastojcima koji su poznati po svojoj sposobnosti da smanje hiperpigmentaciju i poboljšaju tonus kože. Sastojci poput ekstrakta sladića i rabarbare u kombinaciji sa drugim aktivnim komponentama čine ovu kremu efektivnim rešenjem za melazmu.

Ekstrakt sladića (Glycyrrhiza glabra) je poznat po svojim posvetljujućim svojstvima i može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije. Sadrži glabridin, koji inhibira proizvodnju melanina i smanjuje intenzitet tamnih mrlja. Takođe, ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u umirivanju iritirane kože.

Ekstrakt rabarbare je bogat antioksidansima i može pomoći u smanjenju tamnih mrlja na koži. Sadrži prirodne kiseline koje pomažu u eksfolijaciji gornjeg sloja kože, što može poboljšati izgled melazme i ujednačiti ten.

Saznajte više o Neboreli na ovom linku: https://neborela.com/

Sastojci koje treba izbeći u kremama za melazmu

 

  1. Hidrokinon: Hidrokinon je tradicionalno korišćen za lečenje melazme zbog svoje sposobnosti da posvetli kožu. Međutim, može izazvati iritaciju i nije preporučljiv za dugotrajnu upotrebu zbog potencijalnih nuspojava, uključujući kontaktni dermatitis i hiperpigmentaciju. Takođe, neki istraživači i dermatolozi sugerišu da hidrokinon može biti štetan za dugoročnu upotrebu.

Korišćenje krema sa prirodnim sastojcima, kao što je Neborela, može pružiti sigurnije i dugotrajne rezultate u tretmanu melazme.

Kako hormoni utiču na pojavu melazme

 

Hormonalne promene igraju ključnu ulogu u razvoju melazme, posebno u periodima kada se hormonski balans u telu menja. Melazma je često povezana s povećanom proizvodnjom melanina, pigmenta koji daje boju koži. Kada hormoni poput estrogena i progesterona postanu nepravilni ili se naglo menjaju, mogu izazvati ili pogoršati melazmu. Evo kako to funkcioniše:

  • Povećana aktivnost melanocita: Hormoni mogu stimulisati melanocite (ćelije koje proizvode melanin) da proizvode više pigmenta, što dovodi do nastanka tamnih mrlja.
  • Povećana osetljivost na uv zračenje: Hormonalne promene mogu učiniti kožu osetljivijom na UV zračenje, što može pogoršati melazmu.

Uticaj trudnoće, menopauze i hormonske terapije na kožu

 

  • Trudnoća: Trudnoća često uzrokuje značajne hormonalne promene, što može dovesti do pojave melazme, poznate i kao “maska trudnica” ili “chloasma.” Ove tamne mrlje obično se pojavljuju na obrazima, čelu i nosu. Iako melazma tokom trudnoće obično nestaje nakon porođaja, u nekim slučajevima može trajati duže.
  • Menopauza: Tokom menopauze, nivo estrogena opada, što može uticati na pigmentaciju kože. Iako se melazma obično ne pogoršava tokom menopauze, promena u hormonalnom balansu može izazvati ili pogoršati postojeće tamne mrlje.
  • Hormonska terapija: Upotreba oralnih kontraceptiva ili hormonske terapije može povećati rizik od melazme zbog hormonalnih fluktuacija koje izazivaju ovi lekovi. Estrogen i progesteron u hormonskoj terapiji mogu stimulisati proizvodnju melanina i pogoršati hiperpigmentaciju.

Razumevanje veze između hormonskih promena i melazme može vam pomoći u pronalaženju efikasnih strategija za upravljanje ovom vrstom hiperpigmentacije. Ako imate bilo kakve nedoumice ili ozbiljne probleme sa kožom, uvek se posavetujte sa dermatologom ili stručnjakom za kožu kako biste dobili savete specifične za vašu situaciju.

Melazma u trudnoći: šta svaka trudnica treba da zna

 

Melazma, poznata i kao “maska trudnica” (chloasma), je česta tokom trudnoće zbog značajnih hormonskih promena koje se dešavaju u ovom periodu. Evo nekoliko razloga zašto se melazma javlja tokom trudnoće:

  • Povećana proizvodnja melanina: Tokom trudnoće, nivo hormona estrogena i progesterona značajno raste. Ovi hormoni mogu stimulisati melanocite, ćelije koje proizvode melanin, što dovodi do povećane proizvodnje pigmenta i pojave tamnih mrlja na koži.
  • Osetljivost na UV Zračenje: Trudne žene često imaju osetljiviju kožu zbog hormonalnih promena, što može povećati osetljivost na UV zračenje. Izlaganje suncu može pogoršati melazmu, pa je važno biti pažljiv u vezi sa sunčanjem.
  • Genetska predispozicija: Ako imate porodičnu istoriju melazme, povećava se verovatnoća da ćete razviti ovu pigmentaciju tokom trudnoće.

Sigurni načini za tretman melazme tokom trudnoće

Iako je melazma tokom trudnoće često privremena i može se povući nakon porođaja, postoje sigurni načini za upravljanje i minimiziranje njenog izgleda:

  • Korišćenje Kreme sa SPF-om: Zaštita od sunca je ključna. Korišćenje kreme sa visokim SPF-om (najmanje SPF 30) može pomoći u sprečavanju pogoršanja melazme. Izbegavajte direktnu izloženost suncu i nosite zaštitu poput šešira i naočara za sunce.
  • Hidratacija i nega kože: Održavanje kože hidriranom može pomoći u smanjenju upale i iritacije. Koristite blage hidratantne kreme koje su bezbedne za trudnice.
  • Prirodni sastojci: Neki prirodni sastojci mogu pomoći u smanjenju vidljivosti melazme. Na primer, kisele maski poput maske od jogurta ili meda mogu biti blage i bezbedne za upotrebu tokom trudnoće.

Napomena: Izbegavajte upotrebu proizvoda koji sadrže agresivne sastojke poput hidrokinona, retinoida ili jakih kiselina, jer mogu biti kontraindikovani tokom trudnoće. Najbolje je okrenuti se kremama na biljnoj bazi, kao što je Neborela. Naravno, pre toga se ipak posavetujte sa lekarom ili dermatologom.

Razlikovanje melazme od drugi oblika hiperpigmentacije

 

Melazma je specifičan oblik hiperpigmentacije koji se obično javlja kao tamne mrlje na licu, često na obrazima, čelu, nosu i bradi. Povezana je sa hormonalnim promenama i izlaganjem UV zračenju.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH) se razvija nakon upalnih stanja ili povreda kože, kao što su akne, ekcem ili opekotine. Karakteriše se tamnim mrljama koje ostaju na mestu gde je prethodno bilo upalno stanje ili rana. PIH može nastati kao posledica intenzivnog upalnog odgovora koji uzrokuje prekomernu proizvodnju melanina.

Sunčeve pege ili senipeke su tamne mrlje koje se pojavljuju zbog dugotrajnog izlaganja UV zračenju. Često se javljaju na mestima koja su najviše izložena suncu, kao što su lice, ruke i ramena.

Staračke pege ili senilne fleke pojavljuju se sa starenjem i obično su rezultat dugotrajne izloženosti suncu tokom godina. Obično su smeštene na delovima tela koji su često izloženi suncu.

Bez obzira na uzrok, redovna zaštita od sunca i korišćenje odgovarajućih proizvoda za negu kože ključni su za održavanje zdrave i ujednačene boje kože.

Psihološki aspekti života sa melazmom

 

Melazma ne utiče samo na fizički izgled, već može imati značajan uticaj na emocionalno stanje i samopouzdanje. Evo nekoliko psiholoških aspekata koje ljudi često ističu:

  • Samopouzdanje: Mnogi ljudi osećaju smanjeno samopouzdanje zbog tamnih mrlja. “Melazma mi je uzela deo samopouzdanja. U početku sam se osećala nesigurno u društvenim situacijama i izbegavala sam izlazak bez šminke.”
  • Stres i anksioznost: Borba sa hiperpigmentacijom može izazvati stres i anksioznost. “Briga o izgledu i osećaj da ne mogu pronaći rešenje često su me opterećivali.”

Melazma može biti izazovna za upravljanje, ali razumevanje uzroka, simptoma i dostupnih tretmana može vam pomoći da pronađete efikasne strategije za poboljšanje izgleda vaše kože.

Međutim, uspešno upravljanje melazmom zahteva doslednost i pravu negu.

Na putu ka čistijoj i ujednačenijoj koži, izbor pravih proizvoda može igrati ključnu ulogu. Preporučujemo vam da isprobate Neborela kremu, koja je specijalno formulisana za ciljano tretiranje fleka na licu, bora i podočnjaka.

Neborela krema sadrži pažljivo odabrane sastojke koji su poznati po svojim svojstvima izbeljivanja i smanjenja tamnih mrlja. Njen jedinstveni sastav pomaže u ujednačavanju tona kože i smanjenju vidljivosti melazme, dok istovremeno pruža hidrataciju i prevenciju bora i podočnjaka.

Nabavite svoju Neborela kremu danas i započnite put ka zdravijoj i svetlijoj koži

AKO NARUČITE 2 NEBORELA KREME, TREĆU DOBIJATE BESPLATNO

Treba samo da popunite formu koja se nalazi ispod svojim podacima i Neborela stiže na vašu kućnu adresu.

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: