fbpx
hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija: put do njenog uklanjanja sa kože

Znamo li zaista šta je hiperpigmentacija i na koji način se može tretirati. Saznajte koje najefikasnije sredstvo protiv hiperpigmentacije kože

Iako vam se možda čini da ne postoji način na koji ćete smanjiti hiperpigmentacija, postoji preventiva i lek. Dakle, iako problem deluje kao pretežak, on je lako savladiv izborom adekvatne kreme

Osim kreme, za negu u kućnim uslovima preporučuju se i upravo i sastojci kuhinje, koji mogu poslužiti kao dobre maske.

Ali, pre samog upuštanja u borbu protiv hiperpigmentacije, moramo se uputiti u srž samog pojma – šta je to, koji su tipovi hiperpigmentacije, faktori rizika, kao i uzroci za njeno nastajanje?

Šta je hiperpigmentacija? 

Hiperpigmentacija je pojam koji opisuje kožu koja deluje tamnije. Ona se može manifestovati kroz male mrlje na koži, a može pokrivati i velike površine kože. Ona takođe može biti simptom drugog zdravstvenog problema, iako je samo njeno postojanje problematično, kako za kožu, tako i za zdravlje, generalno.

Hiperpigmentacija se dešava kada koža proizvodi više melanina nego što je uobičajeno. Melanin je pigment odgovoran za to da koži daje boju. 

Prekomerni pigment se taloži duboko u koži, dajući joj tamniji izgled u odnosu na kožu oko nje.

Postoji nekoliko tipova hiperpigmentacije, od kojih su najčešći melazma, sunčeve pege i postinflamatorna hiperpigmentacija. Uputimo se u njihove specifičnosti:

 • Melazma – veruje se da je melazma prouzrokovana hormonskim promenama i može se razviti tokom trudnoće. Ovaj tip hiperpigmentacije se može pojaviti na bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja na stomaku i koži lica.
 • Sunčeve pege – povezane su sa prekomernim izlaganjem sunčevim zracima. Generalno se pojavljuju kao mrlje na delovima kože izloženim suncu, poput ruku i kože lica.
 • Postinflamatorna hiperpigmentacija – predstavlja rezultat povrede ili upale kože. Akne su najčešći uzrok ovog tipa hiperpigmentacije. Zato je važno na vreme zaštiti se. Prema iskustvu velikog broja žena, krema koja rešava fleke na licu jeste Neborela. Da biste se uputili u njene specifičnosti i dejstva, posetite sajt: https://neborela.com/.

Zatamnjena područja na koži su glavni simptomi hiperpigmentacije. One se, kao što smo napomenuli, mogu oformiti bilo gde na telu.

Najveći faktori rizika za opštu hiperpigmentaciju su izlaganje suncu i upala, jer obe situacije mogu povećati proizvodnju melanina.

Što je veće izlaganje štetnim sunčevim zracima, to je veći rizik od povećane pigmentacije kože. Pored ovih najznačajnijih faktora, ostali faktori rizika za pojavu hiperpigmentacije kože mogu biti:

 • Oralna kontracepcija ili trudnoća, kao što se vidi kod melazme. Hiperpigmentacija tokom trudnoće, najčešće je posledica endokrinoloških promena. Posledice su primetne u vidu melazme i zatamnjene areole (prsten oko bradavice na dojci), pazuha i unutrašnje strane butina.
 • Tamniji tip kože, koji je sam po sebi skloniji promenama pigmentacije.
 • Lekovi koji povećavaju osetljivost na sunčevu svetlost – intenzitet hiperpigmentacije može biti povezan sa  štetnim faktorima okoline, ili čak uzimanjem nekih lekova, iako se drugi faktori mogu odnositi na već postojeća stanja, poput hipertireoze (pojačani efekat hormona štitne žlezde na ćelije u organizmu) i genetske predispozicije. Melanocitoza kože (vrsta retkog tumora koji najverovatnije nastaje od melanocita) je još jedno retko stanje koje se može posmatrati kao posledica štetnog faktora; u ovom stanju se smatra da su trudnoća i izlaganje suncu pokretački faktori. Takođe, neki lekovi za hemioterapiju mogu izazvati hiperpigmentaciju kao neželjeni efekat.
 • Različite traume kože, poput rane, opekotine ili površinske povrede kože.
 • Azijati su skloniji tamnim mrljama na koži zbog genetike – to je zato što je azijska koža osetljivija na sunčeve zrake. Oštećenje takve kože lakše proizvodi signale koji utiču na celokupnu mrežu ćelija, što dovodi do proizvodnje i distribucije melanina u koži. Kod kavkaskih žena, hiperpigmentacija se pojavljuje na mestima oštećenja od sunca u vidu starosnih pega i često uzrokuje stvaranje bora. Kod afroameričkih žena, hiperpigmentacija je često posledica ožiljaka od akni. Latinoamerikanke takođe imaju “grozdove” melanina na koži. Azijskim ženama se starosne pege pojavljuju ranije od belaca i često nisu “propraćene” borama. Ove interesantne činjenice koje nam ukazuju na različitosti tipova kože, uzrokovane rasom i genetikom, svedoče o tome da upućenost u ovaj problem mora biti širok, kako bi se na adekvatan način prišlo različitim tipovima kože.
 • Tipovi kože koji sami po sebi imaju više melanina, imaju veći rizik od promene boje –  takva koža je sklona poremećajima koji uključuju albinizam, melazmu, vitiligo i gubitak pigmentacije, usled oštećenja.

 Ukoliko vam je potrebna krema za dodatnu negu lica, NEBORELA  je dobar izbor za vas. Iskoristite ponudu i naručite odmah danas po ceni dve , treću kremu dobijate GRATIS. 

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete:

Koji su uzroci hiperpigmentacije? 

Nakon što smo razjasnili pojam hiperpigmentacije, te uvideli faktore rizika, neophodno je uputiti se u uzroke koji direktno dovode do hiperpigmentacije kože:

 • Čest uzrok hiperpigmentacije je, kao što smo naveli, prekomerna proizvodnja melanina. Melanin je pigment koji koži daje boju. Proizvode ga ćelije kože nazvane melanociti. Nekoliko različitih uslova ili faktora može promeniti proizvodnju melanina u našem telu.
 • Retka endokrina bolest zvana Adisonova bolest (nastaje kao posledica obostranog razaranja kore nadbubrežnih žlezda) može da proizvede hiperpigmentaciju, koja je najočiglednija u delovima kože koja su izložena suncu, kao što su lice, vrat i šake, kao i u oblastima izloženim trenju, kao što su laktovi i kolena.
 • Hiperpigmentacija je direktan rezultat povećanog nivoa hormona u telu, što rezultira povećanom sintezom melanina.
 • Prekomerno izlaganje suncu može prouzrokovati povećanje melanina. Štetni sunčevi zraci su uzročnici za mnoga kožna oboljenja i promene na koži, te je nužno zaštititi svoju kožu, u najvećoj mogućoj meri. Vremenski ograničeno izlaganje kože suncu, pomoći će da se smanji mogućnost pojave hiperpigmentacije. Pokušajte da se držite podalje od sunca tokom najintenzivnijih sati njegovog zračenja (od 10 ujutro do 3 poslepodne), koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom (preko 30) bez obzira na vremenske prilike i nosite zaštitnu odeću, uključujući šešire i naočare, kad god je to moguće.
 • Insulinska rezistencija – povećava rizik od napredovanja u dijabetes. Možete godinama biti otporni na insulin, a da to ne znate. Ovo stanje obično ne izaziva primetne simptome. Jedna od posledica insulinske rezistencije je svakako hiperpigmentacija.

šta je hiperpigmentacija

Ima li prevencije?

Naizbežno je da se zapitamo kolika je moć prevencije, ukoliko smo okruženi tolikom količinom štetnih faktora i uzročnika hiperpigmentacije?

Postoje tri ključne stvari kojih se moramo pridržavati, ukoliko želimo da delujemo preventivno:

 1. Izbegavanje sunca – kao što smo rekli, ukoliko želite da zaštitite kožu i sprečite hiperpigmentaciju iste, koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom svaki put kada izlazite napolje, zaštitite osetljive delove kože i budite svesni opasnosti kojoj ste izloženi zbog štetnih UV zraka.
 2. Ne dodirujte i ne grebite kožu – ako se pojave bubuljice, važno je da ih ne dirate i da ne iritirate dodatno kožu. Ukoliko kojim slučajem dobijete posekotinu, dermatolozi predlažu da se pokrije flasterom, kako ne bi došlo do trajnih tamnih tragova ili ožiljaka. Takođe, izbegavajte ogrebotine od uboda komaraca, jer i to može prouzrokovati hiperpigmentaciju kože.
 3. Izaberite proizvode sa posebnim sastojcima koji štite od hiperpigmentacije – dermatolozi predlažu da se traži formula koja kombinuje sredstvo za osvetljenje, kao što je kojična kiselina (nusproizvod japanskog pirinčanog vina – sakea), ekstrakt sladića ili ekstrakt pečurki. Takođe, ukazuju na upotrebu retinolske formule ili sredstva za piling kao što su glikolna i mlečna kiselina. Pored toga, možete koristiti sastojke koji pomažu u lečenju oštećenih ćelija u epidermalnom sloju (jedan od slojeva kože – spoljašnji, pored dermisa i potkožnog tkiva). Tu spadaju antioksidanti poput vitamina C, koji posebno dobro deluje kada se koristi u kombinaciji sa alfa hidroksi kiselinama (derivati voća ili drugih prirodnih supstanci). Najradikalniji potez je svakako upotreba hinona (agens za izbeljivanje kože), koji se kolokvijalno naziva “varikina za lice”.

Pa ipak, prosečan čovek se nerado odlučuje na radikalne poteze, ukoliko mu je već dostupna krema, koja na prirodan način može sprečiti hiperpigmentaciju.

Takva je zasigurno Neborela krema: https://neborela.com/.

Njena prednost se ogleda u tome što je sačinjena od posebno formulisane kombinacije prirodnih aktivnih sastojaka, koji sinergetski deluju tako što rešavaju više problema:

 • podstiču proizvodnju kolagena,
 • vraćaju elastičnost i prirodnu vlažnost koži,
 • ono što je posebno bitno za nas u ovom trenutku, jeste njena moć da posvetljuje tamne fleke na licu i briše tragove hiperpigmentacije

Ekstrakt sladića, prethodno spomenut kao bitno preventivno sredstvo, jedan je od osnovnih sastojaka Neborela kreme. On je značajan jer usporava povezivanje tamnog pigmenta kože i direktno utiče na uklanjanje tragova hiperpigmentacije.

Ima sposobnost da ujednačava ten, posvetljuje kožu i da smanjuje procenat melanina u ćeliji.

Može li se i kako smanjiti hiperpigmentaciju?  

Hiperpigmentacija nije nešto neuobičajeno, može se desiti svakom, te tako postoje različiti načini za rešavanje ovog problema. Pre svakog pokušaja lečenja, trebalo bi se obratiti dermatologu, radi efikasnog saveta za konkretan tip kože koji imate.

Nabrojaćemo značajne mogućnosti u borbi protiv hiperpigmentacije:

 • Kreme za posvetljivanje kože – to su tretmani koji se koriste bez recepata i koji pomažu u smanjivanju hiperpigmentacije. Najčešći sastojci ovakvih krema su: hidrokinon, ekstrakt sladića, N-acetilglukozamin i vitamin B3. One su najefikasnije kod ravnih tačaka na koži, poput melazme, staračkih pega, ili mrlja na koži. Korišćenje adekvatne kreme je uvek preporučljivo, jer metoda nije agresivna, a daje rezultate. Rezultati su posebno vidljivi ukoliko koristite Neborela kremu protiv starenja, bora i hiperpigmentacije. Ovu kremu je dovoljno naneti na kožu u tankom sloju, jer ima izuzetnu koncentraciju kvalitetnih aktivnih sastojaka. Možete je naneti na celo lice ili samo na hiperpigmentisane delove kože, blago masažnim pokretima. Preporuka je da se nanosi dva puta dnevno, nakon prethodno očišćene kože, a rezultati su vidljivi u veoma kratkom periodu. 
 • Upotreba kiselina – kiseline na koži deluju putem pilinga. Kad god pilingujete kožu, nove ćelije kože izlaze umesto starih. Proces pomaže ujednačavanju tona kože i čini je u celini “zaglađenijom”. Ovaj tretman je dobar za uklanjanje blage hiperpigmentacije na svetlijoj koži. Popularno je korišćenje: alfa hidroksi kiseline (kao što su glikolna, mlečna, limunska, jabučna ili vinska kiselina), azelaične kiseline, kojične kiseline, salicilne kiseline i vitamina C (u obliku l-askorbinske kiseline).
 • Retinoidi – spadaju u najstarije sastojke za negu kože. Njihova mala molekularna struktura im omogućava da prodru duboko u kožu i obrade slojeve ispod epidermisa.
 • Hemijski piling – koristi kiseline u jačim koncentracijama za lečenje željenog područja kože. Smanjuju pojavu hiperpigmentacije uklanjanjem epidermisa. Zbog jačine tretmana, moguća su brojna neželjena dejstva, te nije preporučljivo da se koristi samostalno, bez uputstva dermatologa.

 

uzroci hiperpigmentacije

Šta možemo učiniti u kućnim uslovima?  

Nije tajna da se hipepigmentisani delovi kože mogu “posvetliti” korišćenjem takozvanih prirodnih lekova, koji se mogu lako napraviti u kućnim uslovima. I dalje ne postoje naučna istraživanja koja bi dokazala efikasnost ovih pokušaja, ali svakako je potrebno imati u vidu i ove opcije.

Ono što treba napomenuti jeste to da ako želite da isprobate novi tretman ili prirodni lek, uvek bi trebalo da isprobate proizvod na malom delu kože i da prestanete da ga koristite ako iritira vašu kožu. Neke studije ukazuju da bi sledeći prirodni tretmani mogli da smanje pojavu hiperpigmentacije:

 • Upotreba aloe vere – aloezin, jedinjenje prisutno u aloja veri, može uticati na smanjenje hiperpigmentacije kože. Deluje tako što inhibira proizvodnju melanina u koži i ublažava melazmu kod trudnica. Iako dejstvo aloja vere nije naučno dokazano, o njenim lekovitim svojstvima se zna godinama unazad, tako da je bilo vredno spomenuti je.
 • Sladić – ekstrakt sladića može olakšati hiperpigmentaciju. Istraživanja sugerišu da ekstrakt sladića, nazvan glabridin, može imati antiinflamatorno (antiupalno) i antioksidativno dejstvo, kao i da utiče na beljenje kože. Šea puter, kao sastojak kreme NEBORELA, deluje protivupalno, dok vitamin E deluje kao antioksidant i pomaže u sprečavanju propadanja kože.
 • Zeleni čaj – ekstrakt zelenog čaja može smanjiti hiperpigmentaciju kože. Istraživači su dugo proučavali ovaj ekstrakt zbog njegovih potencijalnih antioksidativnih i protivupalnih svojstava. Takođe, postoje vrlo ograničena istraživanja koja sugerišu da ekstrakt zelenog čaja može sprečiti pojavu melazme i smanjiti opekotine od sunca.

Kao što smo naveli, za sve ove prirodne lekove se veruje da su korisni, iako njihova upotreba još uvek nije naučno utemeljena.

Ukoliko želite da se podvrgnete ozbiljnim tretmanima, trebalo bi da razmislite o laseru i hemijskim pilinzima. I najzad, “kraljica” svega je adekvatna krema, koja služi i kao prevencija, i kao lek.

 Zaključak! Krema kao najsigurniji izbor    

I najzad, vraćamo se opciji za koju smo na samom početku teksta napomenuli da je najsigurnija. Prednosti korišćenja adekvatne kreme su u tome što ovaj tretman nije invazivan, nije rizičan i može se primeniti na sve tipove kože. Takođe, ukoliko koristite Neborela kremu, vašoj koži će na prirodan način biti otklonjeni tragovi hiperpigmentacije.

Ima li većeg blagostanja za kožu od prirodnog i dugoročnog tretmana, koji daje rezultate u veoma kratkom periodu i koji ne zahteva visoku potrošnju vaših resursa, poput novca i vremena?

Zato, proverite još jednom sajt Neborela kreme za lice i rešite se tragova hiperpigmentacije na vašoj koži: https://neborela.com/.