fbpx
hiperpigmentacija

Zašto nastaje hiperpigmentacija i kako da nestane

Znate li zaista šta je hiperpigmentacija i na koji način se može tretirati. Saznajte šta je izaziva i koje najefikasnije sredstvo protiv nje.

Iako vam se možda čini da ne postoji način na koji ćete smanjiti hiperpigmentacijau, postoji preventiva i lek. Dakle, iako problem deluje kao pretežak, on je lako savladiv izborom adekvatne kreme.

Osim kreme, za negu u kućnim uslovima preporučuju se i neki sastojci kuhinje, koji mogu poslužiti kao dobre maske.

Ali, pre samog upuštanja u borbu protiv hiperpigmentacije, moramo se uputiti u srž samog pojma – šta je to, koji su tipovi hiperpigmentacije, faktori rizika, kao i uzroci za njeno nastajanje?

Šta je hiperpigmentacija?

 

Hiperpigmentacija je pojam koji opisuje kožu koja deluje tamnije na nekim mestima. Ona se može manifestovati kroz male tamne mrlje na koži, a može pokrivati i velike površine kože.

Hiperpigmentacija se dešava kada koža proizvodi više melanina nego što je uobičajeno. Melanin je pigment odgovoran za to da koži daje boju.

Prekomerni pigment se taloži duboko u koži, dajući joj tamniji izgled u odnosu na kožu oko nje.

Postoji nekoliko tipova hiperpigmentacije.Uputimo se u njihove specifičnosti:

  • Melazma – veruje se da je melazma prouzrokovana hormonskim promenama i može se razviti tokom trudnoće. Ovaj tip hiperpigmentacije se može pojaviti na bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja na stomaku i koži lica.
  • Sunčeve pege – fleke od sunca izaziva preterano izlaganje sunčevim zracima. Generalno se pojavljuju kao mrlje na vidljivim delovima tela i kože izloženim suncu, poput ruku i kože lica. Pod uticajem sunca ćelije proizvode melanin. Ovo se može javiti i na mladoj koži, često je genetski uslovljeno.
  • Postinflamatorna hiperpigmentacija – predstavlja rezultat povrede ili upale kože. Akne su najčešći uzrok ovog tipa hiperpigmentacije, ali mogu se javiti i kao posedica brijanja, tetoviranja, opekotina. Nakon upale, ostane ožiljak ili crvena fleka na licu.
  • Staračke pege se često pojavljuju kao rezultat dugotrajnog izlaganja suncu, ali na zreloj koži. Ove smeđe mrlje često su lokalizovane na područjima koja su najviše izložena suncu, poput lica, ruku i ramena. Njihov izgled povezan je s godinama, ali i sa suncem i oštećenjem od UV zračenja.
  • Melazma, poznata i kao “trudnička maska,” predstavlja još jedan oblik hiperpigmentacije koji je često povezan sa hormonalnim promenama. Ova vrsta pigmentacije javlja se tokom trudnoće i karakteriše se tamnim mrljama na licu. Melazma može biti izazvana promenama u nivou hormona estrogena i progesterona, često se javlja tokom drugog ili trećeg tromesečja trudnoće.
  • Kloazma, s druge strane, često se koristi kao sinonim za melazmu, ali može se takođe odnositi na hiperpigmentaciju koja nije povezana sa trudnoćom. Ova vrsta pigmentacije može biti rezultat izloženosti suncu, genetskih faktora ili upotrebe oralnih kontraceptiva. Ova šira upotreba termina “kloazma” naglašava raznolikost uzroka i faktora koji mogu doprineti pojavi hiperpigmentacije na koži.

Zato je važno na vreme zaštititi se. Ako se fleke i dese, prema iskustvu velikog broja žena, krema koja rešava fleke na licu jeste Neborela. Da biste se uputili u njene specifičnosti i dejstva, posetite link: https://neborela.com/

Zatamnjena područja na koži su glavni simptomi hiperpigmentacije. One se, kao što smo napomenuli, mogu oformiti bilo gde na telu.

Ali evo detalja i o tome…

Simptomi i znaci hiperpigmentacije

 

Hiperpigmentacija se manifestuje kroz različite simptome i znake koji utiču na boju kože.

  1. Tamne mrlje i fleke: Očigledan simptom hiperpigmentacije su tamne mrlje i fleke na koži. One mogu varirati po veličini, obliku i intenzitetu boje, često se pojavljuju na izloženim delovima kože.
  2. Nepravilna pigmentacija: Hiperpigmentacija dovodi do nepravilne distribucije pigmenta melanina, što rezultira neravnomernom bojom kože. Ovo može stvoriti kontrast između zdravog i zahvaćenog područja.
  3. Promene na licu: Kod nekih oblika, poput melazme ili kloazme, simptomi se često javljaju na licu. Ovi znaci mogu uticati na estetski izgled kože, posebno kod žena u reproduktivnom periodu.
  4. Povećana pigmentacija ožiljaka: Ožiljci na koži mogu postati hiperpigmentirani, čime se naglašava njihov izgled i prisustvo na površini kože.
  5. Reakcija na sunčevu svetlost: Hiperpigmentacija često reaguje na sunčevu svetlost, pa se simptomi mogu pojačati nakon izlaganja suncu. Korišćenje zaštite od sunca ključno je za upravljanje ovim simptomima.
  6. Promene na noktima i sluzokoži: U nekim slučajevima, hiperpigmentacija može uticati i na nokte i sluzokožu, što dodatno naglašava raznolikost manifestacija ovog dermatološkog problema.

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka hiperpigmentacije

 

Najveći faktori rizika za opštu hiperpigmentaciju su izlaganje suncu i upala, jer obe situacije mogu povećati proizvodnju melanina.

Što je veće izlaganje štetnim sunčevim zracima, to je veći rizik od povećane pigmentacije kože. Pored ovih najznačajnijih faktora, evo zašto još fleke na koži nastaju.

  • Oralna kontracepcija ili trudnoća, kao što se vidi kod melazme. Hiperpigmentacija tokom trudnoće, najčešće je posledica endokrinoloških promena. Posledice su primetne u vidu melazme i zatamnjene areole (prsten oko bradavice na dojci), pazuha i unutrašnje strane butina.
  • Tamniji tip kože, koji je sam po sebi skloniji promenama pigmentacije.
  • Lekovi koji povećavaju osetljivost na sunčevu svetlost – intenzitet hiperpigmentacije može biti povezan sa  štetnim faktorima okoline, ili čak uzimanjem nekih lekova, iako se drugi faktori mogu odnositi na već postojeća stanja, poput hipertireoze (pojačani efekat hormona štitne žlezde na ćelije u organizmu) i genetske predispozicije. Melanocitoza kože (vrsta retkog tumora koji najverovatnije nastaje od melanocita) je još jedno retko stanje koje se može posmatrati kao posledica štetnog faktora; u ovom stanju se smatra da su trudnoća i izlaganje suncu pokretački faktori. Takođe, neki lekovi za hemioterapiju mogu izazvati hiperpigmentaciju kao neželjeni efekat.
  • Različite traume kože, poput rane, opekotine ili površinske povrede kože.
  • Tipovi kože koji sami po sebi imaju više melanina, imaju veći rizik od promene boje –  takva koža je sklona poremećajima koji uključuju albinizam, melazmu, vitiligo i gubitak pigmentacije, usled oštećenja.
  • Akne, ekcem, psorijaza i dermatitis predstavljaju kožne stanja koja, kada su prisutna, povećavaju rizik od postinflamatorne hiperpigmentacije.
  • Poremećaji metabolizma, pušenje (nikotin), određeni lekovi koji povećavaju osetljivost na svetlost, loša ishrana bogata šećerima i rafinisanim žitaricama takođe su povezani s hiperpigmentacijom.
  • Starenje je takođe faktor, jer kako koža stari, gubi svoju prirodnu otpornost i postaje podložnija hiperpigmentaciji.
  • Genetika takođe igra ulogu, jer određeni tipovi kože imaju veću predispoziciju za promene pigmentacije. Svi ovi faktori rizika ukazuju na kompleksnost hiperpigmentacije, ističući važnost raznolikih preventivnih mera i pravilne nege kož

 Postoji mnogo načina da se ukloni hipepigmentacija, ali bez obzira kako nastaju fleke, jedan način je univerzalan – nega.

Ukoliko vam je potrebna krema za hiperpigmentaciju, NEBORELA  je dobar izbor za vas. Iskoristite ponudu i naručite odmah danas po ceni dve , treću kremu dobijate GRATIS.

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete:

Koji su uzroci hiperpigmentacije?

Nakon što smo razjasnili pojam hiperpigmentacije, te uvideli faktore rizika, neophodno je uputiti se u uzroke koji direktno dovode do hiperpigmentacije kože:

  • Čest uzrok hiperpigmentacije je, kao što smo naveli, prekomerna proizvodnja melanina. Melanin je pigment koji koži daje boju. Proizvode ga ćelije kože nazvane melanociti. Nekoliko različitih uslova ili faktora može promeniti proizvodnju melanina u našem telu.
  • Retka endokrina bolest zvana Adisonova bolest (nastaje kao posledica obostranog razaranja kore nadbubrežnih žlezda) može da proizvede hiperpigmentaciju, koja je najočiglednija u delovima kože koja su izložena suncu, kao što su lice, vrat i ruke, kao i u oblastima izloženim trenju, kao što su laktovi i kolena.
  • Hiperpigmentacija je direktan rezultat povećanog nivoa hormona u telu, što rezultira povećanom sintezom melanina.
  • Prekomerno izlaganje suncu može prouzrokovati povećanje melanina, ali i izlaganje solarijumu. Štetni sunčevi zraci su uzročnici za mnoga kožna oboljenja i promene na koži, te je nužno zaštititi svoju kožu, u najvećoj mogućoj meri. Vremenski ograničeno izlaganje kože suncu, pomoći će da se smanji mogućnost pojave hiperpigmentacije. Pokušajte da se držite podalje od sunca tokom najintenzivnijih sati njegovog zračenja (od 10 ujutro do 3 poslepodne), koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom (spf preko 30) bez obzira na vremenske prilike i nosite zaštitnu odeću, uključujući šešire i naočare, kad god je to moguće.
  • Insulinska rezistencija – povećava rizik od napredovanja u dijabetes. Možete godinama biti otporni na insulin, a da to ne znate. Ovo stanje obično ne izaziva primetne simptome. Jedna od posledica insulinske rezistencije je svakako hiperpigmentacija.
  • Genetika i starenje – hiperpigmentacija je jedan od znakova starenja kože. Mlada koža ima svoj imunitet i nekako će se boriti, ali u jednom trenutku njen odbrambeni mehanizam se smanjuje. Tada nastaju staračke pege na licu, koje mogu da prekriju i ruke.

Ima li prevencije?

 

Neizbežno je da se zapitamo kolika je moć prevencije, ukoliko smo okruženi tolikom količinom štetnih faktora i uzročnika hiperpigmentacije?

 

šta je hiperpigmentacija

 

Postoje tri ključne stvari kojih se moramo pridržavati, ukoliko želimo da delujemo preventivno:

  1. Izbegavanje sunca – kao što smo rekli, ukoliko želite da zaštitite kožu i sprečite hiperpigmentaciju iste, koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom svaki put kada izlazite napolje, zaštitite osetljive delove kože i budite svesni opasnosti kojoj ste izloženi zbog štetnih UV zraka.
  2. Ne dodirujte i ne grebite kožu – ako se pojave bubuljice, važno je da ih ne dirate i da ne iritirate dodatno kožu. Ukoliko kojim slučajem dobijete posekotinu, dermatolozi predlažu da se pokrije flasterom, kako ne bi došlo do trajnih tamnih tragova ili ožiljaka. Takođe, izbegavajte ogrebotine od uboda komaraca, jer i to može prouzrokovati hiperpigmentaciju kože.
  3. Izaberite proizvode sa posebnim sastojcima koji štite od hiperpigmentacije – dermatolozi predlažu da se traži formula koja kombinuje sredstvo za osvetljenje, kao što je kojična kiselina (nusproizvod japanskog pirinčanog vina – sakea), ekstrakt sladića ili ekstrakt pečurki. Takođe, ukazuju na upotrebu retinolske formule ili sredstva za piling kao što su glikolna i mlečna kiselina. Pored toga, možete koristiti sastojke koji pomažu u lečenju oštećenih ćelija u epidermalnom sloju (jedan od slojeva kože – spoljašnji, pored dermisa i potkožnog tkiva). Tu spadaju antioksidanti poput vitamina C, koji posebno dobro deluje kada se koristi u kombinaciji sa alfa hidroksi kiselinama (derivati voća ili drugih prirodnih supstanci). Najradikalniji potez je svakako upotreba hinona (agens za izbeljivanje kože), koji se kolokvijalno naziva “varikina za lice”.

Pa ipak, prosečan čovek se nerado odlučuje na radikalne poteze, ukoliko mu je već dostupna krema, koja na prirodan način može sprečiti hiperpigmentaciju.

Takva je zasigurno Neborela krema koju ćete naći na linku: https://neborela.com/

Njena prednost se ogleda u tome što je sačinjena od posebno formulisane kombinacije prirodnih aktivnih sastojaka, koji sinergetski deluju tako što rešavaju više problema:

  • podstiču proizvodnju kolagena,
  • vraćaju elastičnost i prirodnu vlažnost koži,
  • ono što je posebno bitno za nas u ovom trenutku, jeste njena moć da posvetljuje tamne fleke na licu i briše tragove hiperpigmentacije.

Ekstrakt sladića, prethodno spomenut kao bitno preventivno sredstvo, jedan je od osnovnih sastojaka Neborela kreme. On je značajan jer usporava povezivanje tamnog pigmenta kože i direktno utiče na uklanjanje tragova hiperpigmentacije. Ima sposobnost da ujednačava ten, posvetljuje kožu i da smanjuje procenat melanina u ćeliji. Isto radi i ekstrakt biljke rabarbare.

Može li se i kako smanjiti hiperpigmentacija?

 

Hiperpigmentacija nije nešto neuobičajeno, može se desiti svakom, te tako postoje različiti načini za rešavanje ovog problema. Pre svakog pokušaja lečenja, trebalo bi se obratiti dermatologu, radi efikasnog saveta za konkretan tip kože koji imate i koja je vrsta problema u pitanju. Krema je univerzalno rešenje, ali kada su neki tretmani u pitanju, nije isto da li je uzrok fleka sunce ili je posledica godina starosti.

Nabrojaćemo značajne mogućnosti u borbi protiv hiperpigmentacije:

Kreme za posvetljivanje kože

 

Što se preparata za negu kože tiče, oni se koriste bez recepata . Najčešći sastojci ovakvih krema su: hidrohinon, ekstrakt sladića, N-acetilglukozamin i vitamin B3. One su najefikasnije kod ravnih tačaka na koži, poput melazme, staračkih pega, ili mrlja na koži.

Korišćenje adekvatne kreme je uvek preporučljivo, jer metoda nije agresivna, a daje rezultate. No, nije svejedno kakva krema je u pitanju. Neki sastojci, kao što je hidrohinon, efikasni su, ali su štetni i ne možete ih uzimati na svoju ruku.

Zato je najbolja varijanta proizvod koji ne biljnoj bazi.

Rezultati su posebno vidljivi ukoliko koristite Neborela kremu protiv znakova starenja, bora i hiperpigmentacije. Ovu kremu je dovoljno naneti na kožu u tankom sloju, jer ima izuzetnu koncentraciju kvalitetnih aktivnih sastojaka. Možete je naneti na celo lice ili samo na hiperpigmentisane delove kože, blago masažnim pokretima. Preporuka je da se nanosi dva puta dnevno, nakon prethodno očišćene kože, a rezultati su vidljivi u veoma kratkom periodu.

Upotreba kiselina

 

Kiseline na koži deluju efektom eksfolijacije. Spoljašnji sloj kože se ljušti, a nove ćelije kože izlaze umesto starih. Proces pomaže ujednačavanju tona kože i čini je u celini “zaglađenijom”. Ovaj tretman je dobar za uklanjanje blage hiperpigmentacije na svetlijoj koži.

Popularno je korišćenje: alfa hidroksi kiseline (kao što su glikolna, mlečna, limunska, jabučna ili vinska kiselina), azelaične kiseline, kojične kiseline, salicilne kiseline i vitamina C (u obliku l-askorbinske kiseline).

Retinoidi

 

Oni spadaju u najstarije sastojke za negu kože. Njihova mala molekularna struktura im omogućava da prodru duboko u kožu i obrade slojeve ispod epidermisa. Oni su derivati vitamina A. Koriste se samo noću, jer čine kožu fotosenzitivnom. MOgu se naći u obliku krema, ampula, kao serum za lice…

Laser protiv hiperpigmentacija

 

Ova tehnika koristi visoko koncentrisane svetlosne zrake, poznate kao laseri, kako bi ciljano delovali na tamne mrlje ili neujednačene pigmentacije na površini kože. Proces se obično izvodi u dermatološkim klinikama ili estetskim centrima pod nadzorom stručnjaka.

Laserski tretmani za hiperpigmentacije funkcionišu tako što svetlosni zraci prolaze kroz gornje slojeve kože i apsorbuju se od strane tamnih pigmenta, poput melanina, odgovornih za promene u boji kože. Ovo omogućava precizno usmeravanje laserske energije na problematična područja, bez oštećenja okolnih tkiva. Tokom tretmana, laserski zraci podstiču razgradnju melanina, često uzrokujući blago crvenilo ili ljuštenje na tretiranoj koži nakon procedure.

Prednosti laserskog tretmana za hiperpigmentacije uključuju brze rezultate i minimalan period oporavka u poređenju s drugim metodama. Međutim, broj tretmana i vrsta lasera koji se koriste mogu varirati u zavisnosti od individualnih potreba i vrste hiperpigmentacije. Nakon tretmana, pacijentima se obično preporučuje izbegavanje izlaganja suncu i upotreba zaštitnog faktora kako bi se sprečilo ponovno pojavljivanje hiperpigmentacija.

Pre nego što se odlučite za laserski tretman, važno je konsultovati se sa stručnjakom kako biste utvrdili najbolji pristup za vašu specifičnu situaciju i kako biste razumeli potencijalne rizike i koristi ove procedure. Laserski tretmani za hiperpigmentacije mogu pružiti efikasan način da se postigne svetlija i ravnomernija koža, pod uslovom da se pravilno izvedu i prate preporuke stručnjaka za negu kože nakon tretmana.

Mezoterapija protiv hiperpigmentacije

 

Mezoterapija je jedna od metoda koja se koristi u tretiranju hiperpigmentacije na koži. Ova tehnika podrazumeva injekcije aktivnih sastojaka direktno u srednji sloj kože, poznat kao mezoderm, kako bi se tretirala hiperpigmentacija i poboljšala opšta tekstura i boja kože.

U procesu mezoterapije protiv hiperpigmentacije, dermatolog ili stručnjak za negu kože koristi tanku iglu da ubrizga koktel aktivnih sastojaka u problematična područja. Ovi kokteli obično sadrže sastojke kao što su vitamin C, hijaluronska kiselina, retinol i druge supstance koje su poznate po svojim svojstvima za izbeljivanje kože i regulisanje proizvodnje melanina.

Rezultati mezoterapije mogu varirati i da će biti potrebno više tretmana kako bi se postigao optimalan efekat. Takođe, mogući su rizici kao što su privremeno crvenilo, otok ili nelagodnost na mestima uboda igle. Pre nego što se odlučite za mezoterapiju, važno je konsultovati se sa stručnjakom za negu kože kako biste razgovarali o svojim specifičnim potrebama i ciljevima.

 

uzroci hiperpigmentacije

Šta možemo učiniti u kućnim uslovima protiv hiperpigmentacije?

 

Nije tajna da se hipepigmentisani delovi kože mogu “posvetliti” korišćenjem takozvanih prirodnih lekova, koji se mogu lako napraviti u kućnim uslovima.

Ono što treba napomenuti jeste to da ako želite da isprobate novi tretman ili prirodni lek, uvek bi trebalo da isprobate proizvod na malom delu kože i da prestanete da ga koristite ako iritira vašu kožu.

Neke studije ukazuju da bi sledeći prirodni tretmani mogli da smanje pojavu hiperpigmentacije:

  • Upotreba aloe vere – aloezin, jedinjenje prisutno u aloja veri, može uticati na smanjenje hiperpigmentacije kože. Deluje tako što inhibira proizvodnju melanina u koži i ublažava melazmu kod trudnica. Iako dejstvo aloja vere nije naučno dokazano, o njenim lekovitim svojstvima se zna godinama unazad, tako da je bilo vredno spomenuti je.
  • Sladić – ekstrakt sladića  može olakšati hiperpigmentaciju. Istraživanja sugerišu da ekstrakt sladića, nazvan glabridin, može imati antiinflamatorno (antiupalno) i antioksidativno dejstvo, kao i da utiče na beljenje kože. Šea puter, kao sastojak kreme NEBORELA, deluje protivupalno, dok vitamin E deluje kao antioksidant i pomaže u sprečavanju propadanja kože.
  • Zeleni čaj – ekstrakt zelenog čaja može smanjiti hiperpigmentaciju kože. Istraživači su dugo proučavali ovaj ekstrakt zbog njegovih potencijalnih antioksidativnih i protivupalnih svojstava. Takođe, postoje vrlo ograničena istraživanja koja sugerišu da ekstrakt zelenog čaja može sprečiti pojavu melazme i smanjiti opekotine od sunca.

Zaključak! Krema protiv hiperpigmentacije kao najsigurniji izbor

 

Prednosti korišćenja adekvatne kreme su u tome što ovaj tretman nije invazivan, nije rizičan i može se primeniti na sve tipove kože.

Ukoliko koristite Neborela kremu, vašoj koži će na prirodan način i sasvim bezbolno biti otklonjeni tragovi hiperpigmentacije.

Ima li većeg blagostanja za kožu od prirodnog i dugoročnog tretmana, koji daje rezultate u veoma kratkom periodu i koji ne zahteva visoku potrošnju vaših resursa, poput novca i vremena?

Zato, proverite još jednom šta nudi Neborela krema za lice i rešite se tragova hiperpigmentacije na vašoj koži. Kliknite na link:  https://neborela.com/.