fbpx
hijaluronska kiselina za lice

Hijaluronska kiselina za lice i sve o njoj

Hijaluronska kiselina za lice je sastojak bez kojeg se ne može zamisliti dobra krema protiv bora. Ali zašto? Otkrijte i uvek ćete je tražiti!

Naše ćelije kože prirodno proizvode hijaluronsku kiselinu, te se tako održava optimalan nivo vlažnosti.  Pa ipak, zahvaljujući neminovnom starenju i  zagađivačima životne sredine, nivo vlažnosti kože se smanjuje.

Taj nivo treba održati i pospešiti, a to se najefikasnije čini nanošenjem kreme koja u sebi sadrži hijaluronsku kiselinu.

Šta je hijaluronska kiselina?

 

Da bismo razumeli efekte i dejstvo koje hijaluronska kiselina ima na kožu lica, moramo se prvenstveno uputiti u njene specifičnosti.

Najpre, to je molekul koji se prirodno nalazi u našoj koži. 

Predstavlja prirodni glikozaminoglikan (polisaharidni molekuli izgrađeni od ponavljajućih disaharidnih jedinica; izuzetno su hidrofilni i kombinuju se sa velikim brojem molekula vode).

To je osnovni sastojak ljudskog tela i nalazi se u dermisu (jedan od tri slojeva kože, pored epidermisa i potkožnog tkiva), pupčanoj vrpci, očima i sinovijalnoj tečnosti (supstanca koja se nalazi u šupljinama zglobova).

Budući da je sastavni deo strukture kože, pruža joj hidrataciju, gipkost i tonus.

Procenat hijaluronske kiseline u koži je veoma visok, ali se od 25. godine života smanjuje.

Istraživanja pokazuju da oko 35. godine života, prisustvo hijaluronske kiseline u koži pada na 80%; oko 55. godine života na 40%, da bi posle 60. godine života njena koncentracija bila manja od 20%.

Jedna od osnovnih specifičnosti hijaluronske kiseline je sposobnost da vezuje vodu i da je zadržava u dubokim slojevima kože. Upravo zbog toga, postaje nam jasan podatak da je uloga hijaluronske kiseline od suštinskog značaja za održavanje vode u mladoj koži, a 70% našeg tela je sačinjeno od vode.

Imajući u vidu da je nedostatak vlažnosti jedan od glavnih “krivaca” za starenje kože, jasna je potražnja hijaluronske kiseline u različitim svojstvima, kao i njen značaj.

Međutim, kada su anti age kreme u pitanju, jako je važno imati na umu molekulsku strukturu ove supstance.

Naime, ova kiselina dolazi u različitim molekularnim formama, uključujući dugolančane i srednjelančane molekule, kao i soli hijalurona. Ove različite forme hijaluronske kiseline mogu se različito apsorbovati u kožu, čime se postižu specifični efekti. Manji molekuli, kao što su soli hijalurona, efikasnije prodiru u kožu i menjaju njenu strukturu. Ovo omogućava da hijaluronska kiselina ne samo hidrira kožu, već i doprinosi njenoj ukupnoj zdravoj strukturi i izgledu, čineći je glatkom i elastičnom.

hijaluronska kiselina

Kada tražite hijaluronsku kiselinu u sastojcima kozmetičkih proizvoda, treba da potražite njeno međunarodno priznato ime na listi sastojaka, što je poznato kao INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) ime. Za hijaluronsku kiselinu, uobičajeni INCI nazivi su:

 • Hyaluronic Acid
 • Sodium Hyaluronate (natrijumova so hijaluronske kiseline, koja je često prisutna u kozmetičkim proizvodima zbog svoje manje molekulske veličine i bolje apsorpcije u kožu)

INCI nazivi su standardizovani kako bi potrošači mogli lako identifikovati sastojke u kozmetičkim proizvodima, bez obzira na zemlju ili jezik. Prilikom pregleda liste sastojaka na proizvodu, ovi nazivi će obično biti napisani malim slovima, i mogu se naći na pakovanju proizvoda ili u opisu proizvoda na internetu.

Različiti oblici hijaluronske kiseline

 

Hijaluronska kiselina je jedan od najvažnijih sastojaka u modernoj nezi kože, poznata po svojim izvanrednim hidratantnim svojstvima i sposobnosti da poboljša elastičnost i punoću kože. Postoje dva glavna oblika hijaluronske kiseline koji se razlikuju po dužini molekulskih lanaca: kratkolančani i dugolančani oblici.

Kratkolančani oblik hijaluronske kiseline

Kratkolančana hijaluronska kiselina, poznata i kao niskomolekularna hijaluronska kiselina, sastoji se od molekula sa nižom molekulskom masom. Ovaj oblik hijaluronske kiseline ima sposobnost da prodre duboko u kožu, dopirući do dubljih slojeva dermisa. Zbog svoje male molekulske veličine, kratkolančani oblik omogućava dugotrajnu hidrataciju, zadržavajući vlagu unutar vezivnog tkiva kože.

Efekti kratkolančane hijaluronske kiseline:

 • Dubinska hidratacija: Prodiranjem u dublje slojeve kože, kratkolančani oblik pruža dugotrajnu hidrataciju, što pomaže u smanjenju suvoće i dehidratacije kože.
 • Smanjenje bora: Ovaj oblik hijaluronske kiseline povećava elastičnost i punoću kože, vidljivo smanjujući bore i fine linije.
 • Jačanje strukture kože: Dugotrajna hidratacija doprinosi jačanju strukture kože, čineći je čvršćom i otpornijom na spoljašnje faktore.

Dugolančani oblik hijaluronske kiseline

Dugolančana hijaluronska kiselina, ili visokolekularna hijaluronska kiselina, sastoji se od molekula sa većom molekulskom masom. Ovaj oblik ostaje na površini kože, formirajući zaštitni sloj koji momentalno hidrira kožu i pruža joj gladak i sjajan izgled.

Efekti dugolančane hijaluronske kiseline:

 • Površinska hidratacija: Dugolančani oblik stvara fini sloj na površini kože, pružajući trenutnu hidrataciju i osećaj glatkoće.
 • Anti-inflamatorno dejstvo: Formiranjem zaštitnog sloja, dugolančani oblik može pomoći u smanjenju iritacija i upala na površini kože.
 • Kratkotrajni efekti: Efekti dugolančane hijaluronske kiseline su vidljivi odmah, ali su kratkotrajniji u poređenju sa kratkolančanim oblikom. Kada se sloj ukloni čišćenjem kože, efekti nestaju.

hijaluronska kiselina oblici

Za optimalne rezultate, preporučuje se korišćenje proizvoda koji kombinuju oba oblika hijaluronske kiseline. Dok kratkolančana hijaluronska kiselina obezbeđuje dubinsku hidrataciju i dugotrajne efekte protiv starenja, dugolančana hijaluronska kiselina pruža trenutnu hidrataciju i zaštitu površine kože. Kombinacijom ova dva oblika, koža može maksimalno iskoristiti blagodeti hijaluronske kiseline, ostajući hidrirana, glatka i elastična.

Prednosti hijaluronske kiseline

 

Logično je da se zapitamo: koje su tačno njene prednosti?

Neke od njih su sledeće:

 • Zadržavanje vlažnosti -ona ima jedinstvenu molekularnu strukturu koja je ključna za njene hidratantne sposobnosti. Kao dugi, kompleksni polimer, hijaluronska kiselina je sposobna da zadrži značajne količine vode, što je čini izvanrednim sastojkom za hidrataciju. Ovo su potvrdile i studije.  Ova sposobnost zadržavanja vode omogućava joj da efikasno hidrira kožu, dajući joj mekoću i elastičnost. Pored toga, struktura hijaluronske kiseline joj omogućava da transportuje druge molekule i deluje kao okvir za rast tkiva. Ovo je posebno važno u procesima zarastanja rana, gde hijaluronska kiselina igra ključnu ulogu u obnavljanju i regeneraciji kože.
 • Smanjivanje pojave bora – budući da je dehidrirana koža jedan od glavnih uzroka nastanka bora, hijaluronska kiselina nadoknađuje izgubljenu vlažnost i pomaže u smanjenju pojave finih linija na koži lica.
 • Brzo upijanje – za razliku od nekih proizvoda za negu kože koji ne sadrže hijaluronsku kiselinu, proizvodi koji sadrže hijaluronsku kiselinu se brzo upijaju u kožu, pa je samim tim jasno da je dovoljno nanošenje takvih proizvoda u veoma tankom sloju.
 • Ne iritira – hijaluronska kiselina uglavnom nije iritativna i sigurna je za upotrebu kod svih tipova kože.
 • Dostupnost bez recepta – u odnosu na pojedine sastojke koji se koriste za negu kože, a za koje je neophodno mišljenje lekara, proizvodi sa hijaluronskom kiselinom su dostupni u većini apoteka i kozmetičkih prodavnica.
 • Višestruki oblici upotrebe ;
  1. Kreme za lice: Ove kreme pružaju intenzivnu hidrataciju i obnavljanje kože, čineći je mekom i elastičnom.
  2. Serumi: Koncentrovane formule seruma prodire duboko u kožu, pružajući ciljano delovanje na problematična područja.
  3. Specijalizovani proizvodi za područje očiju: Dizajnirani za smanjenje otoka i finih linija, ovi proizvodi ciljaju delikatnu kožu oko očiju.
  4. Maske za lice: Pružaju dodatnu hidrataciju i revitalizaciju, idealne za povremenu intenzivnu negu.
  5. Dnevni losioni i fluidi: Obezbeđuju kontinuiranu hidrataciju tokom dana, održavajući kožu svežom i hidriranom.
  6. Noćne kreme: Bogatije formulacije noćnih krema intenzivno obnavljaju kožu tokom spavanja, za regenerisani jutarnji izgled.
 • Ubrzano zarastanje rana – kao što smo naveli, prisustvo hijaluronske kiseline u koži je prirodno, ali se njene koncentracije povećavaju kada dođe do oštećenja koja treba popraviti. Hijaluronska kiselina pomaže ranama da brže zarastaju smanjivanjem upale i signaliziranjem telu da gradi više krvnih sudova u oštećenom području. Pokazalo se da nanošenje hijaluronske kiseline na rane na koži smanjuje veličinu rana, kao i bol. Ona takođe ima antibakterijska svojstva, tako da može pomoći u smanjenju rizika od infekcije kada se nanosi direktno na otvorene rane. Hijaluronska kiselina je efikasna i u borbi protiv bolesti desni, gde utiče na brzo zarastanje desni nakon operacije zuba.
 • Dermalni fileri – s obzirom da je sastav hijaluronske kiseline u tolikoj meri povezan sa supstancama u našem telu, deluje dobro kao mineral koji ne izaziva veću iritaciju. Takođe, može dodati volumen područjima kože lica poput usana i obraza, koja vremenom prirodno gube volumen. Kada se ubrizgava u kožu lica, hijaluronska kiselina traje oko godinu dana. Rastvara se prirodno, što znači da nisu potrebni odlasci kod lekara, koji bi to uklonio.

Zašto je hijaluronska kiselina za lice dobra?

 

Poznato je da je hijaluronska kiselina ispravan izbor za sve tipove kože. Ona ne iritira, ne izaziva akne, rozaceu ili alergijske kožne reakcije. Posebno je značajna za osobe sa suvom kožom, ili za osobe koje su u zrelijem periodu života.

Naveli smo da ona prirodno postoji u našem telu, u određenoj meri, ali da se njen nivo smanjuje usled procesa starenja, kao i izlaganja štetnim stvarima, poput ultraljubičastog zračenja, duvanskog dima i ostalih brojnih zagađenja.

Hidrirana koža, osim toga što je glatka i zdravija, deluje na smanjivanje pojava bora, crvenila, dermatitisa i raznih drugih promena, koje utiču na zdravlje i estetiku.

Nakon upotrebe hijaluronske kiseline za lice, posebno ako ta upotreba ima kontinuitet, koža je hidrirana, čvrsta, a izgled je mladolik. 

 

hijaluronska kiselina krema

Praktični saveti i rutina nege sa hijaluronskom kiselinom

 

Uključivanje hijaluronske kiseline u vašu svakodnevnu rutinu nege kože može doneti brojne benefite, uključujući dubinsku hidrataciju, smanjenje bora i povećanje elastičnosti kože. Evo kako možete maksimalno iskoristiti hijaluronsku kiselinu u vašoj rutini nege:

Jutarnja rutina

 1. Čišćenje lica: Započnite dan čišćenjem lica blagim sredstvom za čišćenje koje odgovara vašem tipu kože. Ovo će ukloniti nečistoće i pripremiti kožu za dalju negu.
 2. Toniranje: Nanesite tonik kako biste vratili pH ravnotežu kože i pripremili je za bolje upijanje seruma i krema.
 3. Serum sa hijaluronskom kiselinom: Na još blago vlažnu kožu nanesite nekoliko kapi seruma sa hijaluronskom kiselinom. Hijaluronska kiselina će zadržati vlagu u koži i pružiti joj dubinsku hidrataciju. Ostavite serum da se apsorbuje nekoliko minuta pre nanošenja sledećeg proizvoda​ 
 4. Hidratantna krema: Nakon seruma, nanesite hidratantnu kremu koja sadrži hijaluronsku kiselinu ili druge hidratantne sastojke. Ovo će zaključati vlagu i obezbediti dodatnu hidrataciju tokom dana.
 5. Zaštita od sunca: Završite jutarnju rutinu nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom (SPF). Hijaluronska kiselina može pomoći u smanjenju oštećenja od sunca, ali je SPF neophodan za dodatnu zaštitu.

Večernja rutina

 1. Čišćenje lica: Temeljno očistite lice kako biste uklonili nečistoće, šminku i zagađenja nakupljena tokom dana.
 2. Toniranje: Ponovo nanesite tonik kako biste osvežili kožu i pripremili je za dalje korake.
 3. Serum sa hijaluronskom kiselinom: Nanesite serum sa hijaluronskom kiselinom na čistu i toniranu kožu. Serumi su laganiji od krema i sadrže koncentrisane aktivne sastojke koji prodiru dublje u kožu. Ostavite serum da deluje dvadesetak minuta kako bi koža apsorbovala sve hranjive sastojke​ 
 4. Noćna krema ili maska: Nakon seruma, nanesite bogatu noćnu kremu ili masku za lice. Noćne kreme su formulisane da neguju i regenerišu kožu dok spavate, a hijaluronska kiselina će pružiti dodatnu hidrataciju i popuniti fine linije.

Dodatni saveti

 • Piling jednom nedeljno: Uključite blagi piling jednom nedeljno kako biste uklonili mrtve ćelije kože i omogućili bolju apsorpciju hijaluronske kiseline i drugih proizvoda za negu.
 • Kombinacija sa drugim aktivnim sastojcima: Hijaluronska kiselina se dobro kombinuje sa drugim aktivnim sastojcima kao što su vitamin C i retinol. Vitamin C pomaže u posvetljavanju kože i zaštiti od slobodnih radikala, dok retinol pomaže u smanjenju znakova starenja.
 • Pijte dovoljno vode: Unutrašnja hidratacija je jednako važna kao i spoljašnja. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste podržali hidrataciju kože iznutra.

Implementiranjem ovih koraka u vašu svakodnevnu rutinu nege, možete maksimalno iskoristiti prednosti hijaluronske kiseline i održati vašu kožu zdravom, hidriranom i mladalačkom

Krema sa hijaluronskom kiselinom

 

Verovatno se pitate da li je hijaluronska kiselina pogodna samo za određeni tip kože ili je preporučljiva za sve tipove kože? Odgovor je vrlo jasan – ona je pogodna za sve tipove kože, čak i za osetljivu kožu. Takođe, nanošenje hijaluronske kiseline na kožu je bezbedno ako ste trudni ili dojite.

Preporučuje se početak korišćenja krema sa hijaluronskom kiselinom već od 25. godine života.

Ovo je zato što se prirodni nivo hijaluronske kiseline u našem telu počinje smanjivati kako starimo, što može dovesti do gubitka hidratacije i elastičnosti kože. Rana upotreba krema sa hijaluronskom kiselinom može pomoći u očuvanju mladalačkog izgleda kože, kao i u prevenciji ranih znakova starenja. Kontinuirana hidratacija kože hijaluronskom kiselinom od mladih dana predstavlja efikasan način da se održi zdrav i svež izgled kože, sprečavajući preuranjene bore i gubitak tonusa.

Što se tiče sastojaka koji čine kremu za bore, kada tražite efikasnu kremu za lice sa hijaluronskom kiselinom, ima nekoliko stvari koje treba zapamtiti:

Prvo, hijaluronska kiselina je neizbežna kada tražite kvalitetan proizvod, odnosno kremu, koja ima za cilj hidrataciju. Takva krema treba da budu prirodna, a njen cilj mora biti vraćanje koži prirodne vlažnosti i elastičnosti.

Zato je pravi izbor Neborela krema, krema koju su mnoge dame probale i oduševile se. Sastavljena je od posebno formulisane kombinacije prirodnih aktivnih sastojaka, koje deluju tako da koži vraćaju elastičnost i prirodnu vlažnost; istovremeno usporavajući proces starenja, brišući tragove hiperpigmentacije i smanjujući bore na licu.

Stoga se jednostavnim klikom na link uverite u delotvornost Neborele:  https://neborela.com/

Hijaluronska kiselina vraća koži prirodnu vlažnost i elastičnost, a njen udeo u Neborela kremi je taman toliki da nećete morati da brinete o njenoj redovnoj hidrataciji, na zdrav i prirodan način.

Kada govorimo o drugoj bitnoj stvari u vezi sa hijaluronskom kiselinom u svrsi nege lica, bitno je naglasiti da se izbegavaju kombinacije sa jakim sastojcima poput alkohola i intenzivnih mirisa.

Važno je istaći i njenu kombinaciju sa drugim sastojcima koji mogu pojačati njene efekte i ciljano delovati na specifične probleme kože, poput akni ili starenja.

Na primer, pantenol je poznat po svojim umirujućim i regenerativnim svojstvima, dok kolagen doprinosi poboljšanju elastičnosti i čvrstoće kože. Retinol, poznat i kao vitamin A, je efikasan u borbi protiv znakova starenja i može značajno poboljšati teksturu kože i smanjiti pojavu bora. Kombinacija hijaluronske kiseline sa ovim sastojcima stvara moćne formule koje ne samo da hidriraju kožu, već joj pružaju sveobuhvatnu negu, adresirajući različite kožne probleme i doprinoseći zdravijem i mladalačkijem izgledu. 

Neborela je posebna kombinacija kakve nema u drugim kremama. Osim hijalurona, ona sadrži i Neodermyl, jednu inovativnu formulu za podmlađivanje kože i stimulisanje kolagena. Upravo ta kombinacija čini je nenadmašnom kremom za negu zrele kože.

Takođe, moramo se podsetiti da je umerenost uvek i u svemu bitna, a posebno kada je u pitanju nega kože lica. Hijaluronska kiselina ne sme biti zastupljena u previsokoj meri u kremi, jer to dovodi do povećanja gubitka vode iz kože.

Možda zvuči apsurdno da “lek” može dovesti do problema, ali je tako. I najzad, treća stvar se odnosi na nužnost hijaluronske kiseline u hidratantnoj kremi, jer takva krema mora imati “moć” da zaustavi napuštanje vode i isparavanje u vazduhu. Hijaluronska kiselina za lice, u hidratantnoj kremi, predstavlja “dopunu” za sastojke koji su zdravi za hidrataciju.

Nazivamo ih “okluzivima”, a prirodno se nalaze u kakau, avokadu i pčelinjem vosku. Od pogodnih sastojaka, koji su poželjni za kremu sa hijaluronskom kiselinom, značajni su vitamin C –  antioksidans koji može pomoći u suzbijanju suvoće i zaštiti kože od zagađene okoline i vitamin B5, koji se koristi za dodatno omekšavanje i zaglađivanje kože.

Kako se koristi krema?

Nakon svega, logična je upitanost nad načinom korišćenja hijaluronske kiseline za lice. To svakako zavisi od vrste proizvoda koji koristite. Hidratantnu kremu, koja u sebi sadrži hijaluronsku kiselinu, treba koristiti dva puta dnevno, i to nakon čišćenja kože lica.

Neborela kremu je dovoljno naneti na kožu u tankom sloju, jer ima izuzetnu koncentraciju kvalitetnih aktivnih sastojaka.

Nanošenje je jednostavno, a rezultati su vidljivi u veoma kratkom vremenskom periodu.

Takođe, kvalitet proizvoda, kao i količina hijaluronske kiseline u njemu, utiče na krajnji rezultat korišćenja.

Budući da lokalni proizvodi sa hijaluronskom kiselinom imaju tendenciju da proizvedu privremene efekte, u roku od nekoliko minuta biste mogli da primetite hidriraniju kožu. Međutim, ako želite da smanjite bore na koži lica, kao i druge znake starenja, moraćete da sačekate duže da biste videli razliku.

Čini se da je Neborela krema negde na sredini, jer su rezultati vidljivi u izuzetno kratkom roku, iako se krema koristi “na duge staze”, a s obzirom na rezultate, koje potvrđuju korisnici, redovno korišćenje ove kreme, postaće neupitno. Iskustva govore da bore postaju manje vidljive već nakon treće nedelje redovnog korišćenja kreme.

Proverite i sami očekivanja i rezultate korišćenja ove kreme sa hijaluronskom kiselinom, kod korisnika, na sajtu:  https://neborela.com/.

Kakav je onda zaključak o dejstvu hijaluronske kiseline na kožu lica? Jasno nam je da je glatka, zdrava  koža proizvod adekvatnog hidriranja, koje se najbolje dostiže upotrebom hijaluronske kiseline za lice, kao najbitnijeg sastojkom kvalitetne kreme.

Ono što hijaluronskoj kiselini daje neizmernu prednost jeste mala verovatnoća neželjenih efekata, te dostupnost u različitim formatima proizvoda. Upravo zato se smatra da je zaista sastojak za negu kože koji je neizbežan i koji “obavlja” sve u cilju poboljšanja kvaliteta kože, mladalačkog izgleda i zdravlja kože.

Naručite svoju prvu NEBORELA kremu i uživajte u koži koja je glatka, nežna i podmlađena!

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: