fbpx
kolagen

Kako povećati kolagen na licu?

Kolagen na licu je bitan za očuvanje mladolikosti, ali vremenom se gubi. Saznajte jednostavne taktike kako ga povećati i zaustavite bore!

Njegove uloge su raznolike i veoma bitne, zato što utiče na poboljšavanje strukture kože i pomaže pri zgrušavanju krvi. Poslednjih godina se sve više priča, piše i govori o ovom važnom proteinu.

Zasluga ove, naizgled naprasne “popularnosti”, nalazi se u tome što kolagen sve češće postaje dodatak ishrani, kao i sastojak šampona, losiona za telo i krema. Upravo zato, moramo se detaljnije upoznati sa svojstvima kolagena za lice, njegovim dejstvima, strukturom i značajem.

Šta je kolagen?

Kao najzastupljeniji protein u telu, kolagen čini oko trećinu proteinskog sastava. To je jedan od glavnih gradivnih elemenata kostiju, kože, mišića, tetiva i ligamenata.

Kolagen se takođe nalazi u mnogim drugim delovima tela, uključujući krvne sudove, rožnjaču i zube.

Reč potiče od grčke reči „kolla“, što znači lepak. Značenje ove reči svakako ima bitnu simboliku u razumevanju značaja kolagena, jer se ovaj protein može tumačiti kao “lepak” koji drži sve elemente na okupu, čineći ih funkcionalnim.

Kako starimo, naše telo proizvodi sve manje  kolagena. Samim tim, koža gubi na čvrstini i zategnutosti.

Takođe, hrskavica slabi sa godinama. Da bismo uvideli značaj i dejstvo kolagena, neophodno je upućivanje u proces starenja kože. Često tek kad ostarimo, to jest, kada se gubitak kolagena odrazi na izgled kože, razmišljamo gde smo eventualno pogrešili u nezi kože.

Zato bi trebalo “obrnuti” sistem razmišljanja i blagovremeno biti upućen u sva “stajališta” na putu starenja kože.

Uzroci gubitka kolagena

 

Sa druge strane, pošto smo svesni brojnih faktora koji utiču na propadanje kolagena, neophodno je nabrojati ih, kako bismo znali ko su nam “neprijatelji” u borbi za opstanak ovog dragocenog proteina.

 

kako povećati kolagen na licu

Uzroci su, dakle:

  • Proces starenja. Starenje je, kao što smo naveli, ključni uzrok za gubitak kolagena. Ono uzrokuje da se nivo kolagena vremenom prirodno iscrpljuje. Ne postoji način da se starenje kao proces spreči, ali postoji način da se posledice koje starenje izaziva, a jedna od njih je svakako propadanje kolagena, ublaži upotrebom adekvatne kreme koja će ga nadoknaditi.
  • Velika potrošnja šećera. Ishrana koja uključuje visok sadržaj šećera povećava brzinu glikacije, proces gde se šećeri u krvi vezuju za proteine i formiraju nove molekule koji se nazivaju naprednim glikacionim krajnjim proizvodima. Ovaj proces dovodi do oštećenja proteina koji se nalaze u blizini i dovodi do smanjene proizvodnje kolagena.
  • Pušenje. Mnoge hemikalije prisutne u duvanskom dimu oštećuju elastin i kolagen na licu. Takođe, nikotin sužava krvne sudove u spoljnim slojevima kože. Ovo ugrožava zdravlje kože, jer se smanjuje dotok hranljivih sastojaka i kiseonika koži.
  • Sunčeva svetlost. Ultraljubičasti zraci na sunčevoj svetlosti ubrzavaju razgradnju kolagena, oštećujući vlakna kolagena u dermisu. Na taj način, koža se pogrešno obnavlja i kao posledicu imamo formiranje bora.
  • Autoimuni poremećaji. Neki autoimuni poremećaji uzrokuju da antitela ciljaju kolagen.
  • Genetske promene. Poznato je da mogu uticati na ekstracelularni matriks. Kolagen koji se proizvodi može biti niži ili može biti mutirani.

Starenje kože i gubitak kolagena

 

Starenje kože je deo prirodnog ljudskog procesa, koji vremenom postaje evidentan i prati različite putanje u brojnim organima, tkivima i ćelijama.

Dok se znakovi starenja unutrašnjih organa “maskiraju”, jer nisu svakom vidljivi i dostupni, koža daje prve očigledne znake prolaznosti.

Starenje kože je složen biološki proces na koji utiče kombinacija endogenih ili unutrašnjih (genetika, ćelijski metabolizam, hormonski i metabolički procesi) i egzogenih ili spoljašnjih faktora (hronična izloženost svetlosti, zagađenje, jonizujuće zračenje, hemikalije, toksini) .

Ovi faktori zajedno dovode do kumulativnih strukturnih i fizioloških promena i progresivnih promena u svakom sloju kože, kao i promena izgleda kože, posebno na delovima kože koje su izložene sunčevoj svetlosti.

Ono što se može očekivati kao krajnja posledica starenja kože i gubitka kolagena, bez upotrebe adekvatne kreme, jesu: zadebljali epidermis, pojava fleka na koži, duboke bore, mlitavost i hrapavost kože. 

Postepeni gubitak elastičnosti kože dovodi do njenog opuštanja.

Manje kolagena doprinosi nastanku bora, slabljenjem veze između dermisa i epidermisa (koža se sastoji od tri glavna sloja: epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva, od kojih je svaki sačinjen od nekoliko podslojeva)

On se smanjuje i razgrađuje usled dejstva različitih matriksnih metaloproteinazama (enzim), serina (aminokiselina) i drugih proteazama (“mašinerija” za degradaciju proteina u ćelijama).

Rezultat je takav da je kolagen u ostareloj koži nepravilan i neorganizovan. 

Trebalo bi imati u vidu i činjenicu da ukupni sadržaj kolagena po jedinici površine kože opada približno 1% godišnje.

Kolagen, kao jedan od primarnih strukturnih komponenti dermisa, predmet je većine istraživanja protiv starenja kože.  Kreiraju se različite strategije za usporavanje starenja kože, a jezgro istraživanja je u očuvanju strukture kolagena, kao i u njegovoj upotrebi u kremama protiv bora, starenja i fleka na licu.

Pokušaj da se struktura kolagena održi, ostvaren je u Neborela kremi protiv starenja kože. Uverite se u specifičnosti ove kreme, čiji je “akcenat” upravo na tome da podstiče proizvodnju kolagena, zatim da vraća i obnavlja elastičnost i vlažnost kože, kao i da zateže istu, na linku:  https://neborela.com/.

Vrste kolagena

Naučna istraživanja pokazuju da postoji najmanje 16 vrsta kolagena.

Četiri glavna tipa su tip I, II, III i IV. Neophodno je uputiti se u ključne odlike svake vrste, kako bismo bili detaljnije upućeni u “delokrug” rada kolagena, njegovog svojstva i funkcije koju obavlja samim postojanjem u našem telu:

  •  Tip I – čini 90% kolagena u našem telu i napravljen je od gusto suzbijenih vlakana. Pruža strukturu koži, kostima, tetivama, vlaknastoj hrskavici, te vezivnom tkivu i zubima. Kolagen tipa I je najrasprostranjeniji tip kolagena u telu. Ovo je vrsta kolagena o kojoj najčešće razmišljamo ako smo zainteresovani za očuvanje nivoa kolagena u koži, kosi ili noktima. Vredi napomenuti da, kao i sve vrste kolagena, zastupljenost i sadržaj kolagena tipa I počinju da opadaju nakon otprilike 25. godine života. Budući da je u velikoj meri zastupljen u vezivnom tkivu, često je primetno smanjenje kolagena tipa I, a znaci gubitka ovog tipa kolagena su: opuštena koža, tanke linije, lomljivi nokti i proređena kosa. Koliko možemo da primetimo, kolagen tipa I nije samo supstanca koju dovodimo u vezu sa lepotom. On je, dakle, pored svojstva po kojem je najpoznatiji, takođe i glavna komponenta tetiva, organa i kostiju. Upravo to ga čini vitalnom komponentom ishrane ili kreme za kožu, jer njegovo obnavljanje u organizmu čini da koža izgleda svežije i zdravije.
  • Tip II – ova vrsta je napravljena od labavo raspoređenih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici, koja oblaže zglobove. Premda je nešto manje rasprostranjen u telu od tipa I, kolagen tipa II je izuzetno važan. To je glavna komponenta hrskavice, koja je od posebnog značaja za koštani sistem. Aktivni ljudi koji su navikli da se oslanjaju na svoje zglobove, takođe imaju koristi od dodavanja kolagena tipa II u svoju ishranu, ili kroz neki drugi aspekt brige o zdravlju ili nege tela.
  • Tip III – podržava strukturu mišića, organa i arterija. Obično se nalazi u retikularnim vlaknima, kao što je koštana srž. Poznato je da se često nalazi zajedno sa kolagenom tipa I u telu.
  • Tip IV – pomaže u filtriranju i nalazi se u slojevima kože.

Značaj kolagena i prevencija njegovog gubitka

 

Kolagen izlučuju različite ćelije, ali uglavnom ćelije vezivnog tkiva. Nalazi se u ekstracelularnom matriksu, odnosno zamršenoj mreži makromolekula koja određuje fizička svojstva telesnih tkiva. Njegov značaj za kožu, i uopšteno, za ceo organizam, je višestruk. Neke od najizražajnijih činjenica, koji ukazuju na vrednost kolagena su:

  • Upotreba krema koje podstiču proizvodnju kolagena poboljšavaju konture kože i mogu popuniti praznine unutar kože. One takođe utiču na smanjivanje ožiljaka na licu, i uopšte, na sveukupni mladalački izgled kože. Da bismo postigli takav izgled kože, te pospešili proizvodnju kolagena, neophodno je da se opredelimo za adekvatnu kremu. Zato se što pre uputite u dejstvo Neborela kreme na linku: https://neborela.com/
  • Kolagen može pomoći u zarastanju rana privlačenjem novih ćelija kože na mesto rane. Utiče na zarastanje i pruža temelj za rast novog i zdravog tkiva. Poznate su obloge od kolagena, koje nam mogu pomoći da izlečimo: hronične rane koje ne odgovaraju drugom lečenju, rane koje izbacuju telesne tečnosti poput urina ili znoja, granulirajuće rane na kojima raste različito tkivo, nekrotične ili truleće rane, delimične i rane pune debljine, opekotine drugog stepena, mesta doniranja kože. Možemo li onda zamisliti kolika se vrednost nalazi u kremi koja podstiče proizvodnju kolagena, ako mu je domet toliki?
  • Regeneracija tkiva – membrane na bazi kolagena se koriste u parodontalnoj terapiji za podsticanje rasta određenih vrsta ćelija. U oralnoj hirurgiji, barijere na bazi kolagena mogu sprečiti pomeranje brzorastućih ćelija oko desni u ranu na zubu. Na taj način se zadržava prostor u kojem ćelije zuba imaju priliku da se obnove.

Svi nabrojani elementi koji svedoče o značaju kolagena, kao jednog od najbitnijeg proteina, ukazuju na potrebu da se održi kolagen, i da se vremenom, kada koža ostari, on poveća. Kolagen na licu je metafora prolaznosti i propadljivosti.

Kada smo mladi, posedujemo čvrstinu i zdravlje, koje vremenom popuštaju, a posledica starenja i gubitka kolagena je, kao što smo naveli, izuzetno vidljiva – odražava se na našu kožu.Zato je  važno prepoznati potrebu aktivnog održavanja nivoa kolagena u koži.

U svrhu podrške ovom cilju, istražili smo i predstavljamo vam razne metode za obnavljanje i podsticanje proizvodnje kolagena, uključujući inovativne kozmetičke kreme i specijalizovane tretmane. Oni ne samo da pomažu u obnavljanju izgubljenog kolagena, već i deluju preventivno na smanjenje daljeg gubitka ovog ključnog proteina, čime doprinose očuvanju zdravlja i lepote vaše kože.

Kako povećati kolagen  na licu?

 

Sa godinama telo proizvodi manje kolagena. Strukturni integritet kože opada. Bore se formiraju, a zglobna hrskavica slabi. Žene imaju drastično smanjenje sinteze kolagena nakon menopauze, pa je tako, do 60. godine života, znatan pad proizvodnje kolagena normalan.

kolagen na licu

Što se tiče medicinske upotrebe, ovaj protein može voditi poreklo od ljudi, krava, svinja ili ovaca.

Kolagen pomaže u formiranju vlaknaste mreže ćelija zvane fibroblasti, na kojima mogu da rastu nove ćelije, i to u u dermisu, tj. srednjem sloju kože i u dubljim slojevima kože. Pored toga, “igra” ulogu u zameni i obnavljanju mrtvih ćelija kože.

Kolagen na licu se obnavlja, što znači da se može razbiti i ponovo upiti u telo. Takođe, može se formirati u zbijenu čvrstu materiju ili gelove nalik rešetki.

Raznoliki spektar funkcija, kao i činjenica da se obnavlja i pojavljuje u prirodi, čine ga klinički svestranim i pogodnim za razne medicinske svrhe. Upravo zato su značajne kreme za negu kože koje podstiču proizvodnju kolagena. 

Postoje dva razloga za odabir Neborela kreme koja utiče na razvoj kolagena, a smatramo je najsvrsishonijem rešenjem. Razloge nalazimo u tome što je krema sastavljena od prirodnih aktivnih sastojaka i to što se koža u veoma kratkom vremenskom periodu obnavlja. 

Koža biva bogatija kolagenom, elastičnija, zategnutija i vraća joj se prirodna vlažnost.

Povećajmo kolagen!

Shvatili smo koliko je nemerljiv značaj kolagena, kako za kožu, tako i za funkcionisanje čitavog organizma. Lepak, setimo se, tako ga zovu. Kada shvatimo vrednost nečeg tako bitnog, pokušavamo na sve načine da ga održimo i da povećamo kolagen.

Iz prethodno napisanih reči se već nazire rešenje – pravilnom ishranom i odabirom odgovarajuće kreme.

Pogledajmo prvo šta je preporučljivo.

Neki od ovih predloga se nalaze u namirnicama, neki u suplementima, a neki u kremi:

Kozmetika sa kolagenom

 

Kreme sa kolagenom su kozmetički proizvodi koji sadrže kolagen kao aktivni sastojak, a koriste se za hidrataciju i poboljšanje elastičnosti kože.  Ovi preparati obično sadrže hidrolizirani kolagen ( tečni kolagen)  ili drugi oblik kolagena. Ovi sastojci su formulisani tako da se lako apsorbuju u kožu i doprinose obnovi i hidrataciji. Još bolja varijanta su kreme koje sadrže neodermyl – sastojak koji podstiče stvaranje kolagena, kao što to radi Neborela krema.

Serumi za povećanje kolagena u koži su popularni kozmetički proizvodi koji se često koriste kao deo svakodnevne nege kože. Oni su formulisani sa sastojcima koji su namenjeni podsticanju proizvodnje kolagena, očuvanju zdravlja kože i smanjenju znakova starenja. Serumi za povećanje kolagena obično sadrže aktivne sastojke kao što su peptidi, vitamin C, retinoidi, i aminokiseline. Ovi sastojci su poznati po svojoj sposobnosti da stimulišu proizvodnju kolagena i poboljšaju teksturu kože.

Kolagenske ampule za lice su koncentrisane tečnosti koje sadrže kolagen i druge sastojke koji se koriste za poboljšanje izgleda i zdravlja kože. Ove ampule obično dolaze u staklenim ili plastičnim bočicama sa aplikatorom koji omogućava precizno nanošenje.

Maske sa kolagenom: Ove maske dolaze u različitim oblicima, uključujući maramica maske za lice, gel maske i kreme.

Kozmetički tretmani

 

Kolagen niti su medicinske niti koje se koriste u kozmetičkim procedurama za podmlađivanje kože i poboljšanje njenog tonusa i elastičnosti. Ove niti obično sadrže kolagen, a mogu takođe sadržati i druge sastojke kao što su polilaktična kiselina ili polikaprolakton, koji dodatno poboljšavaju rezultate.

Kolagen niti se često koriste za tretiranje opuštene kože na licu, vratu, rukama i drugim delovima tela. One se koriste za stimulaciju proizvodnje kolagena u koži, čime se postiže zatezanje i podmlađivanje kože.

Postupak uvođenja kolagen niti u kožu obično se izvodi uz pomoć tankih igala ili kanila. Niti se ubacuju ispod površinskog sloja kože, a zatim se postavljaju tako da stvore potrebnu napetost i podstaknu produkciju kolagena.

Microneedling je postupak koji koristi uređaj nazvan dermapen, opremljen sa mnogim sitnim iglicama. Ove iglice prave male mikro-ubode u površinskom sloju kože, stimulišući prirodan proces lečenja i proizvodnju kolagena i elastina. Rezultat je poboljšanje teksture kože, smanjenje bora i ožiljaka, te opšte poboljšanje izgleda kože.

Laser terapija koristi svetlosnu energiju da neinvazivno prodre u slojeve kože, stimulišući obnavljanje i regeneraciju ćelija. Ovaj proces podstiče proizvodnju kolagena i elastina, što dovodi do smanjenja finih linija i bora, kao i poboljšanja elastičnosti i čvrstoće kože.

Radiofrekvencijski tretmani koriste radio talase za zagrevanje dubljih slojeva kože. Ovo zagrevanje podstiče proizvodnju kolagena i poboljšava protok krvi u tretiranom području. Rezultat je zatezanje kože, smanjenje bora i poboljšanje kontura lica.

Međutim, za razliku od mazanja kreme, za ovo je potrebno angažovati stručno lice.

Ostali načini povećanja kolagena na licu

 

Ishrana:Prevencija je, kao i u većini stvari koje se tiču zdravlja i nege kože, veoma bitna. U ovom slučaju, nejefikasnije delujemo preventivno, ukoliko obratimo pažnju na ishranu. Namirnice koje deluju tako da sprečavaju propadanje kolagena sadrže:

  • Protein – u belancima, mesu, siru, soji i kupusu.
  • Antocijanidine – u kupinama, borovnicama, trešnjama i malinama
  • Vitamin C – u pomorandžama, jagodama, paprici i brokoliju.
  • Bakar – u školjkama, orasima, crvenom mesu i vodi za piće.
  • Vitamin A – u prehrani životinjskog porekla i u biljnoj hrani, pojavljuje se kao beta-karoten.

Vitamin C – jedan od najpoznatijih vitamina. Ljudsko telo ne može da stvori vitamin C, pa je veoma važno da ga dobijemo putem ishrane ili dodataka ishrani. Nalazi se u mnogim namirnicama, a najviše u citrusima, zelenom lisnatom povrću, papaji, jagodama i brokoliju.

Antioksidanti – to su supstance koje pomažu u zaštiti od slobodnih radikala (molekuli koji mogu oštetiti telo). Premda neće svi antioksidanti pojačati proizvodnju kolagena, oni će pomoći kolagenu koji je prisutan da se održi u koži i da manje propada sa godinama. Postoji mnogo različitih vrsta antioksidanata koji mogu na različite načine zaštititi i podmladiti kožu i oni se mogu naći u prirodi i u hrani. Antioksidante sadrže u sebi sledeće namirnice: borovnice, zeleni čaj, ekstrakt sladića, ekstrakt duda, ekstrakt nara, ekstrakt kafe, cimet i esencijalna ulja bosiljka, origana i majčine dušice.

U Neborela kremi, koja podstiče proizvodnju kolagena, prisutni su vitamin E i ekstrakt sladića, kao ključni antioksidanti. Osim što im je primarno dejstvo povećanje kolagena u koži, oni pomažu u sprečavanju propadanja kože, nastanku bora, uklanjaju fleka i ujednačavaju tena.

Pravilna nega kože je ključna za održavanje zdravlja i vitalnosti kože, kao i za stimulaciju proizvodnje kolagena. To uključuje rutinu čišćenja, hidratacije i zaštite kože od štetnih spoljnih faktora poput UV zračenja i zagađenja. Redovno čišćenje pomaže u uklanjanju nečistoća i omogućava koži da diše, dok hidratacija osigurava da koža ostane elastična i hidrirana. Zaštita od sunca je takođe važna jer UV zraci mogu ubrzati starenje kože i smanjiti proizvodnju kolagena.

Ne dozvolimo da koža izgubi čvrstinu i svežinu koja ju je definisala u mladosti, nego vratimo mladost u kožu. Kako? Logično, povećanjem kolagena.

Pazite na ishranu, a pogotovo na kožu lica, jer naše odgovorno ponašanje utiče na izgled kože u starosti, pa samim tim i na strukturu kolagena u toj životnoj dobi.

Rešenje za mladoliku kožu jeste NEBORELA. Naručite svoju kremu već odmah danas.

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: