fbpx
BORE OKO USANA

Bore oko usana i načini da ih smanjite

Ako vas muče bore oko usana, ovaj tekst je ono što tražite. Otkrijte i vi zašto nastaju i ono najvažnije – kako ih se konačno rešiti!

Bore su najvidljiviji oblik promena na našoj koži. Gubici kolagena se prirodno javljaju sa godinama, ali postoje i druge okolnosti, kao i određene životne navike koje mogu ubrzati ovaj proces. Bore imaju tendenciju da budu najistaknutije na tanjim delovima našeg lica, ali i na onim delovima koji se stalno pomeraju, kao što je slučaj kada govorimo o borama na donjem delu obraza odnosno oko usana.

Premda je  sam proces starenja – neminovnost, postoji način na koje možemo da ublažimo da se godine vide na našem licu. Eskpert u tome je Neborela. U pitanju je jedinstvena krema na tržištu koja istovremeno deluje na više zankova starenja: bore, podočnjake i fleke. Njena moće je u jedinstvenoj formuli koja je bez štetnih sastojaka, a bogata je biljnim uljima, hijaluronskom kiselinom, biljkama koje imaju sposobnost da spreče vezivanje tamnog pigmenta, neodermylom koji podstiče stvaranje kolagena.

Kremu možete naručiti i vi klikom na ovaj link: https://neborela.com/

Današnje doba pruža brojne mogućnosti koje se tiču prevencije i sprečavanja preranog razvijanja bora. Zašto se onda ne bismo uputili u te mogućnosti i sprečili ili ublažili razvitak nastanka bora oko usana?

Bore oko usana i vrste

Da bismo znali sa kakvim “neprijateljem” imamo posla i kako da se zaštitimo od nastanka i izuzetne vidljivosti bora oko usana, moramo se uputiti u detaljnije specifičnosti ovih bora, kao i u podele među njima.

Bore oko usana se stručno nazivaju perioralne bore

Ovo je opšti termin koji opisuje bore koje se razvijaju oko područja usana. Tipovi bora oko usana su sledeći:

 • Bore smejalice – ove bore se javljaju uz ivicu usana. Poznate i kao nazolabijalni nabori , odnosno nazolabijalne bore (vertikalne linije koje se protežu od korena nosa do uglova usana), linije osmeha su uočljivije kada se smejemo. Pored toga što ih izazivaju pokret i opuštanje mišića obraza i gubljenje masnog tkiva na jagodicama usled starenja utiču da se pojave ove duboke bore oko usana.
 • Marionetske bore – predstavljaju vrstu bora koja se razvija sa godinama. Razvijaju se vertikalno od uglova usana do brade i daju umoran izgled lica, usled “olabavljene” kože.
 • Linije ruževa – postoje i fine linije ibore koje utiču samo na naše usne. Takođe poznate kao vertikalne linije usana, to su bore na usnama koje se razvijaju duž gornje usne, kao i direktno na samim usnama.
 • Pušačke bore – ovo su nabori iznad usana koji nastaju usled ponavljajućih pokreta koje usta prave prilikom pušenja cigareta. Međutim, i druge navike koje podrazumevaju ovaj pokret lica mogu ih uzrokovati ( pućenje, pijenje na cevčicu….). Zato jer su vertikalne a k gusto poređane jedna do druge nazivaju se i bar code bore.

kako smanjiti bore oko usana

Uzroci nastanka bora oko usana

Delovi kože oko usana su jedno od prvih mesta na našem licu na kojem se mogu razviti bore. To je najviše zbog tanje kože koja već ima manje kolagena u poređenju sa drugim delovima lica koji su “puniji”.

Naša koža počinje da proizvodi približno 1% manje kolagena svake godine nakon navršene 20. godine života.

Pored toga što se gubi kolagen, na formiranje bora oko usana utiču i drugi aspekti starenja kože, poput gubitka elastina i glikozaminoglikana (jednostavni, dugi, nerazgranati ugljeni hidrati, nazvani polisaharidi; hijaluronska kiselina je prirodni glikozaminoglikan i nalazi se u vezivnom tkivu tela), koji doprinose elastičnosti i hidrataciji kože.

Vremenom, kako se elastin i hijaluronska kiselina iscrpljuju, naša koža postaje krhka i manje elastična. Budući da usne gube snagu i volumen, tanke vertikalne linije se mogu produbiti u istaknutije nabore. Ovi uzročnici su neminovnost i deo su prirodnog procesa starenja kože.

Ostali uzroci su:

 • Genetika – od ovog faktora umnogome zavisi formiranje bora oko usana. One se razvijaju kada  ligamenti u blizini usta i brade “olabave”, tako da nema mnogo toga što bi trebalo učiniti u pogledu preventivnih mera ako ste predisponirani za ovakav tip bora. One se naravno mogu ublažiti kontinuiranim tretmanom, u vidu adekvatne kreme za lice, ali je “podloga” za negu lica ipak određena genetskim predispozicijama.Nasledne karakteristike, kao što su gustoća kolagena i elastičnost kože, direktno utiču na brzinu i način starenja kože. Pored toga, oblik lica i struktura vilice mogu dodatno uticati na formiranje bora. Na primer, određeni oblici lica sa izraženijom vilicom mogu biti skloniji formiranju nazolabijalnih bora zbog specifičnih pokreta i naprezanja mišića oko usta. Uzimajući u obzir ove faktore, važno je razviti individualizovani pristup nezi kože. Neborela krema pruža sveobuhvatnu negu prilagođenu različitim tipovima kože i može pomoći u smanjenju vidljivosti bora, uzimajući u obzir i genetske predispozicije i specifičnosti strukture lica svake osobe.
 • Dehidratacija – ostarela koža proizvodi manje ulja, što može dovesti do hronične suvoće. Usne su posebno sklone suvoći zbog stalne izloženosti štetnim spoljašnjim faktorima. Nije retkost da usne “popucaju” zimi. Kada smo svake zime izloženi tom procesu i ne činimo ništa da to ublažimo hidriranjem tih delova lica, krajnji rezultat je pojava bora oko usana. Kontinuirana hidratacija je bitna za ceo organizam, ne samo za kožu lica. Poznato je da pijenje 1,5 litara vode dnevno pomaže ćelijama kože da dobiju vlagu. Ta navika utiče da koža poprimi prirodan sjaj, jer voda pomaže u uklanjanju toksina
 • Loša ishrana – uključivanje namirnica koje sadrže vitamin C u ishranu je uvek dobra ideja, bilo da ste pušač ili ne. Bobičasto voće, lisnato zelenilo, agrumi i žute paprike, sadrže u sebi visok sadržaj C vitamina. Takođe, značajno je i uzimanje C vitamina u vidu suplementa.
 • Pušenje – bore oko usana su često prouzrokovane pušenjem. Pušenje u telu proizvodi slobodne radikale, koji doprinose prevremenom starenju. Takođe, moguće je da bi ponavljajući pokreti uvlačenja i ispuštanja dima, mogli doprineti nastanku bora oko usana. Nagomilana oštećenja, koja su posledica pušenja, produbljuju bore i isušuju kožu, ostavljajući usne stegnutim i naboranim. Manje poznata činjenica je da jedna cigareta troši vitamin C, koji je potreban našem telu. On pomaže u održavanju ćelijskih membrana kože, pomažući u popravljanju i “cementiranju” ćelija kože. To otežava produbljivanje bora i čini kožu zdravijom i lepšom.
 • Stres – koža oko usana je osetljiva na štetne efekte stresa u životnom okruženju i ima tendenciju da brže pokazuje vidljive znake starenja. Sigurno se pitate kako izbeći stres radi smanjenja bora oko usana, kada je on, posebno u današnjem vremenu, neizostavni činilac svakodnevnice?Odgovor je u pokušaju da živimo na što prirodniji način, da ne brinemo oko stvari na koje ne možemo da utičemo, da ne strepimo, jer su svi ovi nemiri “okidači” za podrivanje telesnog zdravlja, razvijanje opakih bolesti, i najzad, za formiranje bora oko usana.Stoga, već u ranoj mladosti treba osmisliti i prilagoditi sebi “odbrambeni” mehanizam, koji će nam, uz zdravo prihvatanje životnih okolnosti, ali uz izbegavanje bespotrebne uznemirenosti, doprineti očuvanju mladalačkog izgleda.
 • Preterana konzumacija alkohola – toksini koje sadrže alkoholna pića utiču na stvaranje bora oko usana, i bora generalno. Pored stvaranja bora, čine kožu suvom, ispucalom i podložnom za stvaranje fleka na licu. Bore se stvaraju jer se prekomernim unosom alkoholnih pića remeti balans između bakterija u crevima, a pospešuje se i lučenje insulina.
 • Nekvalitetan san – opuštanje i osiguravanje dovoljnog odmora je lakše reći nego učiniti, ali ako uspemo da razvijemo dobru dnevnu rutinu koja uključuje adekvatan odmor i spokoj, to će nam svakako pomoći u borbi protiv produbljivanja postojećih bora. Briga o zdravim životnim navikama i težnja za duševnim mirom, pomoći će u oživljavanju spoljašnje lepote, kao i u očuvanju zdravog izgleda kože.
 • Oštećenja od sunca – jedan od vodećih uzroka za nastanak bora oko usana usana je izlaganje suncu. Koža na usnama je vrlo nežna i često ostaje nezaštićena. Izlaganje sunčevim ultraljubičastim zracima i neodgovorno sunčanje je primarni uzrok prevremenog starenja. Ovaj proces se naziva fotostarenje. Zato je tokom cele godine neophodno korišćenje proizvoda koji sadrže visoki zaštitni faktor od štetnih sunčevih zraka. bez obzira na vremenske prilike. Sticanje navike da se koristi krema sa zaštitnim faktorom deluje kao naporna i bespotrebna aktivnost, ali kada se jednom naviknemo na to, postaće nam neupitno, kao pranje zuba, kose, ili redovno korišćenje kreme za lice protiv starenja.
 • Ponavljajući pokreti – bore oko usana se razvijaju slično kao i druge „dinamične“ bore (bore mrštilice i bore smejalice). Ponavljajuće aktivnosti poput govora, osmeha, kao i stiskanja usana uzrokuju stezanje mišića oko usta, stvarajući trajne linije i bore.

Koji su načini da se smanje bore oko usana?

Postoje brojni načini za smanjivanje vidljivosti bora oko usana, odnosno, koji utiču da koža poprimi “ispeglan” izgled. Neki od njih se tiču izbegavanja gore navedenih uzročnika, a neki su za mnoge još uvek nepoznati, a izuzetno su korisni u prevenciji stvaranja bora oko usana, kao i u korekciji već formiranih bora oko usana.

Evo šta vam sve može koristiti!

Krema protiv bora oko usta

Krema protiv bora je najbolja preventiva, i to ona prirodna.

Jedna od takvih krema koja je prema iskustvu mnogih dama najbolja, jeste Neborela.

Redovno korišćenje ove kreme, uticanje na drastično uklanjanje bora oko usana, a i bora na koži lica, u celosti.

Dugoročno gledano, najsigurnije jeste upravo korišćenje adekvatne kreme za bore. Ona će na “duže staze” uticati na kvalitet kože i suzbijanje bora oko usana.

Njena najveća prednost, u odnosu na neke  invazivne metode (koji su krajnja opcija), je ta što na potpuno bezbolan i jednostavan način revitalizuje kožu lica, čineći je mlađom i zdravijom. Ukoliko želite da smanjite ili uklonite bore oko usana, naručite kremu  klikom na sledeći link:  https://neborela.com/.

Do manje bora prirodnim putem

Prirodna krema je najbolji način da se rešite bora oko usana, ali ne i jedini. Evo još nekih.

 • Nanošenje ekstrakta semenki grožđa na kožu – ovaj ekstrakt ima prirodna antioksidativna svojstva i može pomoći u vraćanju elastičnosti kod naborane kože, borbi protiv starenja i čuvanja kolagena u koži. Koristi se lokalno, svakodnevnim “utapkavanjem” u duboke bore, radi glatke i zategnute kože.
 • Povećavavanje dotoka krvi upotrebom cimeta i prirodnih ulja – cimet je prastari sastojak tradicionalnih lekova Kine i Indije. Pored toga što se može unositi da bi pomogao ujednačavanju šećera u krvi, jačanju imunološkog sistema i smanjenju holesterola, izuzetno je dobar i za kožu. Stimuliše protok krvi u gornje slojeve kože, gde služi za negu, čišćenje i debljanje naborane kože iznutra. Da biste cimet koristili za ublažavanje bora oko usana, pomešajte prstohvat mlevenog cimeta sa prirodnim uljem po vašem izboru. Ulje jojobe, kokosovo ulje ili ulje vitamina E su odličan izbor jer pružaju dodatne prednosti u borbi protiv bora. Smešu umasirajte u kožu i ostavite 15 minuta. Nakon toga, uklonite smešu mlakom vodom i osušite mekim peškirom.

Naći ćete još mnogo saveta za maske koje možete sami pripremiti kod kuće od sastojaka iz vaše kuhinje. Ono su dobri pomoćnici i mnogi imaju aktivne sastojke koji su pogodni za kožu i uklanjanje bora. Međutim, ipak prednost dajte Neborela kremi. Ono što nju izdvaja od drugih krema, a i od ovih domaćih recepata za lice je velika količina aktivnih sastojaka. To je ono što je čini efikasnijom. Saznajte više o njoj na: https://neborela.com/

Nega pre svega

Neki koraci na vašem putu nege kože lica, sigurno će vam pomoći da smanjite postojeće bore na licu, a da novonastalih i nema.

 1. Nemojte prati lice toplom vodom – time se ispira sebum kože, prirodno ulje potrebno za održavanje vlažnosti i hidratacije. To uzrokuje suvu kožu, što može dovesti do bora oko usana. Pokušajte da se tuširate u vremenskom periodu od 10 minuta, ili čak kraće.
 2. Izbegavajte sapun za pranje lica– mnogi sapuni mogu biti abrazivni i iritirati kožu lica. Umivanje isključivo vodom, ili uz pomoć blagog sredstva, bez parfimisanih sapuna, omogućava sprečavanje stvaranja novih bora oko usana.
 3. Budite nežni prema svojoj koži – kada se umivate, pažljivo rukujte kožom. Trljanje kože dovodi do formiranja bora oko usana.
 4. Spavajte na leđima – spavanje na stomaku ili na boku može povući i istegnuti kožu lica dok spavate. To može oštetiti vašu kožu i doprineti formiranju bora oko usana, kao i ostalih bora na licu. Zato, spavajte na leđima da biste zaštitili kožu.

Sastojci koji pomažu u uklanjanju bora oko usana

 

Za efikasnu borbu protiv bora oko usana, ključno je koristiti proizvode koji sadrže aktivne sastojke poznate po svojim anti-aging svojstvima. Preporučujemo proizvode koji uključuju retinol, peptide, hijaluronsku kiselinu i antioksidante.

Retinol je derivat vitamina A koji pospešuje obnavljanje ćelija kože, smanjuje bore i poboljšava teksturu kože.

Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji stimulišu proizvodnju kolagena, čime poboljšavaju elastičnost kože i smanjuju vidljivost bora.

Hijaluronska kiselina je prirodni hidratant koji zadržava vlagu u koži, čime povećava njenu punoću i smanjuje pojavu bora. Neborela krema sa hijaluronskom kiselinom pruža intenzivnu hidrataciju i trenutni efekat popunjavanja bora.

Antioksidanti, kao što su vitamini C i E, štite kožu od štetnih slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja. Naši proizvodi bogati antioksidantima pomažu u održavanju zdravlja kože i sprečavanju nastanka novih bora.

pušačke bore oko usana

Kako sprečiti bore oko usana?

 

Prevencija bora oko usana počinje sa zaštitom kože od štetnih uticaja okoline.

Korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) je neophodno kako bi se smanjio negativan uticaj UV zračenja koje razgrađuje kolagen i elastin u koži.

Osim toga, izbegavanje pušenja je ključni korak, jer nikotin i hemikalije iz cigareta ubrzavaju starenje kože.

Zdrav način života takođe igra važnu ulogu u prevenciji bora.

Uravnotežena ishrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala. Unos hrane bogate vitaminom C, E i beta-karotenom, poput voća i povrća, podržava zdravlje kože.

Redovna hidratacija je takođe važna, jer pijenje dovoljne količine vode održava kožu hidriranom i elastičnom.

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, što doprinosi boljoj ishrani kože i bržem uklanjanju toksina.

Kvalitetan san je još jedan ključan faktor, jer se tokom sna odvijaju regenerativni procesi u koži.

Korišćenje specijalizovanih proizvoda za negu kože koji sadrže aktivne sastojke kao što su neodermyl, hijaluronska kiselina, peptidi i antioksidanti može značajno pomoći u održavanju zdravlja kože i smanjenju pojave bora.

Marina se uverila u to na svojoj koži.

Pogledajte njene rezultate nakon upotrebe Neborela kreme.

 

Upotreba estetskih tretmana protiv bora oko usana

 

Mnogi tretmani u kozmetičkim salonima uklanjaju bore oko usta, ali je pitanje da li i šta vi želite. Ukoliko vam je potrebno dugoročno rešenje, onda su kreme pravi izbor za vas, ali ne očekujte rezutat preko noći. Ipak, imajte na umu da se negovano lice primeti, kao što se primeti i da su na njemu rađeni neki estetski zahvati i tretmani ( nekad ne baš u pozitivnom smislu) .

Jedno takvo rešenje jeste i botoks za bore oko usana koji se daje putem injekcija, a deluje tako što blokira mišiće lica koji svojim pokretima mogu stvoriti naboran izgled.  Njegova trajnost jeste oko šest meseci, a onda je potrebno tretman uraditi ponovo. Mana mu je što nakon tretmana možete delovati neprirodno, jer pojedini izrazi lica su jednostavno ukočeni.

Kada su u pitanju duboke bore, onda u obzir dolazi njihovo popunjavanje. Brazde se bukvalno pune filerima kako bi se koža zategnula. U ove svrhe se najčešće koriste hijaluronski fileri.Hijaluronski fileri su popularan izbor jer momentalno popunjavaju bore i hidriraju kožu, a rezultati mogu trajati od 6 do 18 meseci.

Dermapen, koji koristi mikroiglice za stimulisanje prirodnog procesa obnavljanja kože je još jedan popularan tretman. Deluje tako što bockanjem podstiče proizvodnju kolagena i elastina, čime se smanjuju fine linije i bore, a koža postaje čvršća i elastičnija.

Ultrazvučni lifting koristi zvučne talase visoke frekvencije za ciljanje dubljih slojeva kože. Ovaj tretman ne samo da poboljšava teksturu i tonus kože već i smanjuje vidljivost bora, pružajući podmlađen izgled.

Naposletku, tu su i tretmani kojima je svrha zatezanje lica, kao što su recimo mezoniti ili face lifting koji je ozbiljna hirurška procedura.

Hemijski pilinzi koriste kiseline za uklanjanje oštećenog sloja kože, podstičući regeneraciju i stvaranje novog, glatkog sloja. Ovaj tretman može poboljšati teksturu kože i smanjiti pojavu bora, a period oporavka varira u zavisnosti od jačine pilinga.

Dermoabrazija je mehanički postupak kojim se uklanja površinski sloj kože, čime se smanjuju fine linije i bore, ali zahteva duži oporavak.

Laserski tretmani koriste svetlosnu energiju za stimulaciju proizvodnje kolagena, što dugoročno poboljšava elastičnost i čvrstinu kože.

Mikroiglice (microneedling)  poznato i kao kolagen indukcijska terapija, uključuje korišćenje finih iglica za stvaranje mikro povreda na koži, što podstiče prirodni proces zarastanja i proizvodnju novog kolagena i elastina.

Svaki od ovih tretmana ima svoje prednosti i moguće nuspojave. Važno je konsultovati se sa stručnjakom kako biste odabrali najprikladniji tretman za vaš tip kože i specifične potrebe. Pravilna nega nakon tretmana je ključna za optimalne rezultate i minimalizaciju rizika od komplikacija

Iako su ovi tretmani efikasni, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom kako bi se odredio najbolji pristup za vaš specifičan tip kože. U kombinaciji sa redovnom upotrebom Neborela kreme, ovi tretmani mogu značajno doprineti zdravijem i mlađem izgledu kože.

Vežbe i maske za bore oko usana

Upotreba hemijskih pilinga i podvrgavanje estetskoj hirurgiji su opcije koje se koriste na kraju, ukoliko zakasnimo sa onim što je najbitnije, a to su vežbe i maske.

Snažni mišići čine glatku kožu lica. Slabi mišići mogu početi da propadaju, uzrokujući bore i fine linije. Aktivni, snažni mišići na čelu, obrazima, a posebno oko usta, mogu održavati kožu toniranom i bez bora i pomažu u lečenju bora oko usana. Upravo zbog toga su efikasne vežbe za lice, koje doprinose da koža lica bude kvalitetnija. Evo dve odlične opcije za vežbe za bore oko usana:

 1. Držite kažiprste unutar uglova usta i lagano povucite prema spolja. Osetićete istezanje kože oko usana. Zatim, zategnite mišiće usta i pokušajte da povučete prste. Održavajte ovaj zategnuti položaj tri sekunde, a zatim otpustite. To je jedno ponavljanje. Počnite sa 25 ponavljanja,a kada vam to pređe u naviku, sa 50.
 2. Izolacija pojedinačnih mišića, koji zajedno čine mišićnu masu celog lica, odličan je način da se održavaju u “snazi”. Bez upotrebe ruku, pokušajte da podignete levu stranu usta u “napola” osmeh. Držite tri sekunde, a zatim se opustite. Pokušajte da ponovite istu radnju desnom stranom usta. Držite tri sekunde, a zatim se opustite. Radite do 5 ponavljanja na svakoj strani. Nemojte se demoralisati ukoliko rezultati ne budu odmah vidljivi. Za ispoljavanje rezultata, kao posledica vežbanja, potreban je kontinuitet u radu.

Što se tiče maski za kožu lica, najefektnije je praviti ih od gore napisanih namirnica, koje su bogate antioksidantima i čija svakodnevna upotreba garantuje zategnutost lica i smanjivanje bora oko usana.

I da zaključimo!

Lepota žene se ogleda  u tome kako i koliko se neguje. Na kraju, dolazimo do toga da je krema za lice ipak najsigurniji izbor, jer nešto što se svaki dan koristi daje bolje rezultate od nečega što povremeno treba da popravi stanje. 

Neborela krema protiv starenja kože lica i bora se nanosi na kožu, prethodnu očišćenu, u veoma tankom sloju, zbog izuzetno visoke koncentracije kvalitetnih aktivnih sastojaka. Može se naneti na celo lice, ili samo na problematične delove kože lica, blago masažnim pokretima. Preporuka je da se nanosi na kožu dva puta dnevno.

Ona je ujedno i hidratantna krema, jer je bogata hijaluronskom kiselinom. Pomaže u održavanju sadržaja vode na koži mešanjem sa prirodnim lipidima kako bi se stvorila zaštitna barijera od spoljnih elemenata poput zagađivača životne sredine, vetra i UV zraka. Ovaj zaštitni sloj održava vašu kožu zdravom, blistavom i bez bora.

O efikasnosti kreme svedoče brojni korisnici. Njeno dejstvo temelji se na njenim sastojcima, a koji su to, možete se lično uveriti klikom na link:  https://neborela.com/

UKOLIKO NARUČITE DVE KREME NEBORELA TREĆA VAM JE GRATIS

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: