fbpx
fotostarenje kože

Sprečite fotostarenje kože. Evo kako!

Izbegnite bore i mrlje i sprečite fotostarenje kože. Saznajte ključne savete za prevenciju i tretman oštećenja kože uzrokovanih suncem.

Šta je fotostarenje kože?

 

Fotostarenje kože je proces promene stanja i strukture kože uzrokovan izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju.

Ovo zračenje dolazi od sunčeve svetlosti, ali može biti prisutno i u veštačkim izvorima poput solarijuma.

Kada je koža izložena UV zracima tokom dužeg perioda, dolazi do oštećenja kolagena i elastina, ključnih proteina koji održavaju kožu čvrstom i elastičnom. Posledica toga su bore na licu, pigmentne mrlje i fleke na licu, gubitak elastičnosti i druge promene koje čine kožu starijom.

Po čemu se fotostarenje razlikuje od prirodnog starenja kože?

 

Prirodno starenje kože je proces koji se dešava kao deo biološkog starenja organizma, gde genetski faktori i hormonske promene igraju glavnu ulogu.

Nasuprot tome, fotostarenje je rezultat spoljašnjih faktora, pre svega UV zračenja. Iako oba procesa mogu dovesti do sličnih promena na koži, fotostarenje se može u velikoj meri sprečiti odgovarajućom zaštitom od sunca.

Fotostarenje se najčešće manifestuje na delovima tela koji su najviše izloženi suncu, poput lica, vrata, ruku i gornjeg dela grudi.

Osobe sa svetlijom kožom i više vremena provedenim na suncu su podložnije fotostarenju.

Fotostarenje ne treba mešati sa prirodnim starenjem, iako oba procesa mogu postojati paralelno.

Prirodno starenje kože karakteriše se postepenim gubitkom elastičnosti, suvoćom i pojavom bora, dok fotostarenje dodaje specifične promene poput tamnih mrlja i izrazitijih bora uzrokovanih UV zračenjem koje će se pojaviti i onda kada nije zrela koža u pitanju.

Kakvo god starenje kože da je u pitanju, jedno je sigurno: da bi koža izgledala opet sveže i mladoliko, potrebno joj je vratiti jačinu, tonus, vlažnost i ukloniti fleke sa lica.

Gordana je to uradila koristeći Neborela kremu. 

Njeni rezultati govore sami za sebe.

Uzroci fotostarenja

 

Evo glavnih uzroka fotostarenja:

Prekomerno izlaganje UV zračenju

 

Glavni uzrok fotostarenja je prekomerno izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju. UV zraci oštećuju DNK ćelija kože, što dovodi do ubrzanog propadanja kolagena i elastina – proteina koji su ključni za održavanje elastičnosti i čvrstine kože. Ovo oštećenje rezultira pojavom bora, smanjenjem tonusa i gubitkom elastičnosti kože​ .

Uticaj UVA i UVB zraka na kožu

 

UV zračenje se sastoji od dva glavna tipa zraka: UVA i UVB. UVA zraci prodiru duboko u dermis, srednji sloj kože, i odgovorni su za dugoročne efekte kao što su bore i smanjenje elastičnosti. UVB zraci, s druge strane, utiču na epidermis, površinski sloj kože, i primarno su odgovorni za opekotine od sunca i promene u pigmentaciji​ .

UVA zraci:

  • Prodiru dublje u kožu.
  • Oštećuju kolagen i elastin.
  • Uzrokuju dugotrajne promene poput bora i smanjenja elastičnosti.
  • Odgovorni su za 95% UV zračenja koje dospeva na površinu Zemlje.

UVB zraci:

  • Deluju na površinski sloj kože.
  • Uzrokuju opekotine od sunca.
  • Povećavaju rizik od raka kože.
  • Doprinose promenama u pigmentaciji kože.

Ostali spoljašnji faktori

 

Pored prirodnog sunčevog zračenja, drugi spoljašnji faktori mogu doprineti fotostarenju. Solarijumi su jedan od značajnih izvora veštačkog UV zračenja. Upotreba solarijuma može znatno povećati rizik od oštećenja kože i ubrzati proces fotostarenja. Takođe, refleksija UV zraka od površina poput vode, peska i snega može povećati intenzitet izlaganja i dodatno oštetiti kožu​

Simptomi i znakovi fotostarenja

 

Kako prepoznati fotostarenje?

Fotostarenje kože se manifestuje kroz različite promene na koži koje su rezultat dugotrajnog izlaganja UV zračenju. Prepoznavanje ovih simptoma može pomoći u ranom otkrivanju i pravovremenom reagovanju na oštećenja kože.

Pojava bora i linija

 

Jedan od najočiglednijih znakova fotostarenja je pojava bora i finih linija. Ove promene nastaju zbog gubitka kolagena i elastina u koži, što dovodi do smanjenja njene čvrstine i elastičnosti. Bore se najčešće javljaju na vratu, licu rukama.

Promene u pigmentaciji (tamne mrlje, staračke pege)

 

Fotostarenje može uzrokovati promene u pigmentaciji kože, uključujući tamne mrlje i staračke pege. Ove promene su rezultat neravnomerne distribucije melanina u koži usled izlaganja UV zracima. Tamne mrlje se često pojavljuju na licu, rukama i drugim delovima tela koji su najviše izloženi suncu​ .

Gubitak elastičnosti i čvrstoće kože

 

Zbog oštećenja kolagenih i elastičnih vlakana, koža gubi svoju elastičnost i čvrstoću. Ovo dovodi do opuštanja kože i formiranja dubokih bora, posebno na licu i vratu. Koža može delovati mlohavo i manje zategnuto nego ranije​ .

Suva i gruba koža

 

Jedan od simptoma fotostarenja je suva i gruba tekstura kože. UV zraci mogu oštetiti površinski sloj kože, što dovodi do gubitka vlage i prirodnih ulja. Kao rezultat, koža može postati suva, gruba na dodir i sklona perutanju​.

Prošireni kapilari

 

Fotostarenje može uzrokovati širenje kapilara, što se manifestuje kao vidljive, tanke crvene ili plave linije na površini kože. Ove promene su često prisutne na licu, posebno oko nosa i obraza, kao i na nogama​ .

Prepoznavanje ovih simptoma i znakova fotostarenja omogućava pravovremeno reagovanje i preduzimanje odgovarajućih mera kako bi se usporio proces starenja kože i održala njena zdravost i mladolikost.

Prevencija fotostarenja kože lica

 

Kako sprečiti bore od sunca? Evo načina.

Upotreba krema za zaštitu od sunca (SPF)

 

Jedan od najefikasnijih načina za prevenciju fotostarenja je redovna upotreba krema za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom (SPF). Preporučuje se korišćenje krema sa najmanje SPF 30, koje pružaju zaštitu od UVA i UVB zraka. Nanošenje kreme treba biti redovno, svakih 2-3 sata, posebno nakon plivanja ili znojenja. Kreme za sunčanje pomažu u sprečavanju opekotina, tamnih mrlja i bora izazvanih UV zračenjem​ .

Nošenje zaštitne odeće i šešira

 

Pored krema za sunčanje, nošenje zaštitne odeće je važna mera prevencije fotostarenja. Odeća dugih rukava, šeširi širokog oboda i sunčane naočare pružaju dodatnu zaštitu od štetnih UV zraka. Materijali sa gustim tkanjem i tamnijih boja bolje štite kožu od sunca. Zaštitna odeća može značajno smanjiti rizik od fotostarenja, posebno tokom produženog boravka na otvorenom​ .

Izbegavanje sunčanja tokom najjačeg UV zračenja (10-17h)

 

Sunčevi zraci su najintenzivniji između 10 i 17 časova. Izbegavanje direktnog izlaganja suncu tokom ovog perioda može značajno smanjiti rizik od fotostarenja. Ako je neophodno biti na otvorenom, preporučuje se korišćenje zaštitne opreme i traženje hlada što je češće moguće. Planiranje aktivnosti na otvorenom van ovih sati može pomoći u očuvanju zdravlja kože​ .

 

starenje kože od sunca

Korišćenje antioksidanata u ishrani i suplementima

 

Antioksidanti igraju ključnu ulogu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, koji se formiraju usled UV zračenja. Ishrana bogata antioksidantima, poput vitamina C i E, beta-karotena, koenzima Q10, i likopena može pomoći u očuvanju zdravlja kože. Ovi nutrijenti se mogu naći u voću, povrću, orašastim plodovima i zelenom čaju. Takođe, suplementi mogu biti koristan dodatak, ali je važno konsultovati se sa lekarom pre njihove upotrebe​ .

Tretmani za ublažavanje fotostarenja

 

Kako ublažiti efekte fotostarenja?

Neborela krema

 

Neborela krema je formulacija koja koristi kombinaciju hijaluronske kiseline, Neodermyl®, glicerida maslinovog ulja, i drugih aktivnih sastojaka. Ova krema pomaže u hidrataciji kože, poboljšanju njene elastičnosti i smanjenju bora. Hijaluronska kiselina privlači vlagu u kožu, dok Neodermyl® stimuliše proizvodnju kolagena i elastina. Za više informacija o Neborela kremi, posetite link:  Neborela.

Ostali topikalni tretmani

Kreme sa retinoidima: Retinoidi, derivati vitamina A, ubrzavaju obnovu ćelija kože, smanjuju bore i poboljšavaju teksturu kože. Oni takođe povećavaju proizvodnju kolagena, što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože.

Kreme sa vitaminom C: Vitamin C je moćan antioksidant koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Takođe pomaže u posvetljivanju hiperpigmentacije i ujednačavanju tena kože.

Profesionalni tretmani

 

Profesionalni tretmani pružaju dublje i intenzivnije rešenje za ublažavanje efekata fotostarenja:

Hemijski pilinzi: Hemijski pilinzi koriste kiseline (poput glikolne ili salicilne kiseline) za uklanjanje površinskog sloja kože, što pomaže u smanjenju bora, tamnih mrlja i neujednačenog tena.

Laserske terapije: Laserski tretmani, kao što su frakcioni laseri, koriste svetlosne zrake za stimulisanje proizvodnje kolagena i elastina u dubljim slojevima kože. Ovi tretmani mogu značajno poboljšati teksturu kože i smanjiti znakove fotostarenja.

Domaći lekovi i prirodni preparati

 

Domaći lekovi i prirodni preparati mogu pružiti dodatnu negu i podršku za kožu:

Aloe vera:Aloe vera gel ima umirujuća i hidratantna svojstva koja pomažu u regeneraciji kože. Redovna upotreba može smanjiti crvenilo i iritaciju izazvanu UV zračenjem.

Kokosovo ulje:Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama koje pomažu u hidrataciji i zaštiti kože. Može se koristiti kao prirodni hidratantni tretman za suvu i oštećenu kožu.

Zeleni čaj:Zeleni čaj je bogat antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Ekstrakt zelenog čaja može se koristiti kao tonik za kožu kako bi se smanjila upala i poboljšala elastičnost kože.

Primena ovih tretmana može značajno ublažiti efekte fotostarenja i pomoći u održavanju zdravlja i mladolikosti kože.

Ipak, najjednostavnija je upotreba kreme sa odgovorajaućim prirodnim sastojcima. Nema mućkanja, pravljenja, čekanja da koža upije…

Takva krema je Neborela.

Uloga antioksidanata

 

Antioksidanti igraju ključnu ulogu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV zračenjem i slobodnim radikalima. Evo nekih od najvažnijih antioksidanata koji pomažu u borbi protiv fotostarenja:

Vitamin E:Vitamin E je snažan antioksidant koji pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od oštećenja. On neutralizuje slobodne radikale i smanjuje upalu, čime pomaže u prevenciji bora i drugih znakova starenja kože​ .

Vitamin C: Vitamin C je ključan za sintezu kolagena, proteina koji održava kožu čvrstom i elastičnom. Kao antioksidant, vitamin C pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjuje pigmentne mrlje i poboljšava ukupni tonus kože​ ​.

Koenzim Q-10:Koenzim Q-10 je prirodni antioksidant koji se nalazi u svim ćelijama tela. On pomaže u proizvodnji energije unutar ćelija i štiti ih od oksidativnog stresa. Koenzim Q-10 može smanjiti dubinu bora i poboljšati hidrataciju kože​ .

Likopen:Likopen je antioksidant koji se nalazi u crvenom voću i povrću, kao što su paradajz i lubenica. On pomaže u zaštiti kože od UV zračenja i smanjuje oštećenja izazvana sunčevim zracima. Likopen takođe pomaže u održavanju elastičnosti kože i smanjenju upale.

Zeleni čaj:Zeleni čaj je bogat polifenolima, koji su snažni antioksidanti. Oni pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV zračenjem, smanjuju upalu i poboljšavaju elastičnost kože. Redovno konzumiranje zelenog čaja ili korišćenje proizvoda sa ekstraktom zelenog čaja može značajno poboljšati zdravlje kože​ ​.

Dodatni saveti za održavanje zdrave kože

Održavanje hidratacije kože je ključno za njeno zdravlje i mladolikost. Redovno unošenje dovoljnih količina vode pomaže u održavanju elastičnosti i sjaja kože.

Pored toga, ishrana bogata hranljivim materijama igra ključnu ulogu u zdravlju kože. Namirnice bogate antioksidantima, vitaminima i mineralima kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i semenke pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i podržavaju njenu regeneraciju. Vitamini C i E, kao i omega-3 masne kiseline, posebno su važni za zdravlje kože​ .

Redovno čišćenje i adekvatna nega kože su osnovni koraci u održavanju njenog zdravlja. Čišćenje kože dva puta dnevno uklanja prljavštinu, ulje i zagađivače koji mogu začepiti pore i dovesti do upala. Korišćenje blagih sredstava za čišćenje prilagođenih tipu kože, kao i hidratantnih krema koje zadržavaju vlagu, može pomoći u održavanju ravnoteže kože. Redovno pilingovanje uklanja mrtve ćelije kože i podstiče regeneraciju, dok serumi i tretmani sa aktivnim sastojcima, kao što su retinoidi i hijaluronska kiselina, mogu dodatno poboljšati teksturu i elastičnost kože​.

Fotostarenje kože je proces koji može značajno uticati na zdravlje i izgled vaše kože. Međutim, uz pravilne preventivne mere i tretmane, moguće je ublažiti njegove efekte i očuvati mladolikost.

Jedan od najefikasnijih topikalnih tretmana za ublažavanje efekata fotostarenja je Neborela krema. Sa svojom jedinstvenom formulacijom koja uključuje hijaluronsku kiselinu, Neodermyl®, gliceride maslinovog ulja i druge aktivne sastojke, Neborela krema pomaže u hidrataciji kože, poboljšanju njene elastičnosti i smanjenju bora. Ova krema je dizajnirana da pruži sveobuhvatnu negu i zaštitu za vašu kožu, pomažući vam da očuvate njen mladoliki izgled.

Ne samo da pomaže da ulažite posledice fotostarenja, već savršeno uklanja bore i podočnjake.

A ima još nešto!

Ako kupite 2 Neborela kreme – treću dobijete besplatno!

Vaša koža time će biti obezbeđena pravom negom na duži rok. Zato, popunite formu ispod svojim podacima i Neborela stiže na vašu kućnu adresu za 2-3 dana.

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiG:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: