fbpx
BORE OKO USANA

Kako da bore oko usana postanu prošlost?

Bore oko usana nastaju gubitkom kolagena u koži. Može li im se stati na put ili smanjiti bore oko usana? Više o tome u nastavku teksta.

Bore su najvidljiviji oblik promena na našoj koži. Gubici kolagena se prirodno javljaju sa godinama, ali postoje i druge okolnosti, kao i određene životne navike koje mogu ubrzati ovaj proces. Nastale bore imaju tendenciju da budu najistaknutije na tanjim delovima našeg lica, uključujući i one oko usana. 

Premda je nastanak bora, kao i sam proces starenja – neminovnost, postoje načini na koje možemo da ublažimo njihov izgled i da smanjimo njihovu vidljivost.

Današnje doba pruža brojne mogućnosti koje se tiču prevencije i sprečavanja preranog razvijanja bora. Zašto se onda ne bismo uputili u te mogućnosti i sprečili ili ublažili razvitak nastanka bora oko usana?

Bore oko usana i vrste 

Da bismo znali sa kakvim “neprijateljem” imamo posla i kako da se zaštitimo od nastanka i izuzetne vidljivosti bora oko usana, moramo se uputiti u detaljnije specifičnosti ovih bora, kao i u podele među njima. 

Bore oko usana se stručno nazivaju perioralne bore, a kolokvijalno se nazivaju i “pušačkim” borama. 

Ovo je opšti termin koji opisuje bore koje se razvijaju oko područja usana. Tipovi bora oko usana su sledeći:

 • Bore smeha, tzv. smejalice – ove bore se javljaju uz ivicu usana. Poznate i kao nazolabijalni nabori (vertikalne linije koje se protežu od korena nosa do ugla usana), linije osmeha su uočljivije kada se smejemo.
 • Marionetne bore – predstavljaju vrstu bora koja se razvija sa godinama. Razvijaju se vertikalno od usta do brade, što može stvoriti opušteni izgled, usled “olabavljene” kože.
 • Linije ruževa – postoje i bore koje utiču samo na naše usne. Takođe poznate kao vertikalne linije usana, to su bore na usnama koje se razvijaju duž gornje usne, kao i direktno na samim usnama.

kako smanjiti bore oko usana

Uzroci nastanka bora oko usana   

Delovi kože oko usana su jedno od prvih mesta na našem licu na kojem se mogu razviti bore. To je najviše zbog tanje kože koja već ima manje kolagena u poređenju sa drugim delovima lica koji su “puniji”. 

Naša koža počinje da proizvodi približno 1% manje kolagena svake godine nakon navršene 20. godine života. 

Pored gubitka kolagena, na formiranje bora oko usana utiču i drugi aspekti starenja kože, poput gubitka elastina i glikozaminoglikana (jednostavni, dugi, nerazgranati ugljeni hidrati, nazvani polisaharidi; hijaluronska kiselina je prirodni glikozaminoglikan i nalazi se u vezivnom tkivu tela), koji doprinose elastičnosti i hidrataciji kože

Vremenom, kako se elastin i hijaluronska kiselina iscrpljuju, naša koža postaje krhka i manje elastična. Budući da usne gube snagu i volumen, tanke vertikalne linije se mogu produbiti u istaknutije nabore. Ovi uzročnici su neminovnost i deo su prirodnog procesa starenja kože. 

Osim ovih unutrašnjih uzročnika, postoje i spoljašnji faktori, koji povećavaju rizik od prevremenog nastanka bora oko usana. To su:

 • Genetika – od ovog faktora umnogome zavisi formiranje bora oko usana. One se razvijaju kada  ligamenti u blizini usta i brade “olabave”, tako da nema mnogo toga što bi trebalo učiniti u pogledu preventivnih mera ako ste predisponirani za ovakav tip bora. One se naravno mogu ublažiti kontinuiranim tretmanom, u vidu adekvatne kreme za lice, ali je “podloga” za negu lica ipak određena genetskim predispozicijama.
 • Dehidratacija – ostarela koža proizvodi manje ulja, što može dovesti do hronične suvoće. Usne su posebno sklone suvoći zbog stalne izloženosti štetnim spoljašnjim faktorima. Nije retkost da usne “popucaju” zimi. 

Kada smo svake zime izloženi tom procesu i ne činimo ništa da to ublažimo hidriranjem tih delova lica, krajnji rezultat je pojava bora oko usana. Kontinuirana hidratacija je bitna za ceo organizam, ne samo za kožu lica.

Poznato je da pijenje 1,5 litara vode dnevno pomaže ćelijama kože da dobiju vlagu. Ta navika utiče da koža poprimi prirodan sjaj, jer voda pomaže u uklanjanju toksina

 • Loša ishrana – uključivanje namirnica koje sadrže vitamin C u ishranu je uvek dobra ideja, bilo da ste pušač ili ne. Bobičasto voće, lisnato zelenilo, agrumi i žute paprike, sadrže u sebi visok sadržaj C vitamina. Takođe, značajno je i uzimanje C vitamina u vidu suplementa.
 • Pušenje – bore oko usana su često prouzrokovane pušenjem. Pušenje u telu proizvodi slobodne radikale, koji doprinose prevremenom starenju. Takođe, moguće je da bi ponavljajući pokreti uvlačenja i ispuštanja dima, mogli doprineti nastanku bora oko usana. Nagomilana oštećenja, koja su posledica pušenja, produbljuju bore i isušuju kožu, ostavljajući usne stegnutim i naboranim. Manje poznata činjenica je da jedna cigareta troši vitamin C, koji je potreban našem telu. On pomaže u održavanju ćelijskih membrana kože, pomažući u popravljanju i “cementiranju” ćelija kože. To otežava produbljivanje bora i čini kožu zdravijom i lepšom.
 • Stres – koža oko usana je osetljiva na štetne efekte stresa u životnom okruženju i ima tendenciju da brže pokazuje vidljive znake starenja. Sigurno se pitate kako izbeći stres radi smanjenja bora oko usana, kada je on, posebno u današnjem vremenu, neizostavni činilac svakodnevnice?

Odgovor je u pokušaju da živimo na što prirodniji način, da ne brinemo oko stvari na koje ne možemo da utičemo, da ne strepimo, jer su svi ovi nemiri “okidači” za podrivanje telesnog zdravlja, razvijanje opakih bolesti, i najzad, za formiranje bora oko usana.

Stoga, već u ranoj mladosti treba osmisliti i prilagoditi sebi “odbrambeni” mehanizam, koji će nam, uz zdravo prihvatanje životnih okolnosti, ali uz izbegavanje bespotrebne uznemirenosti, doprineti očuvanju mladalačkog izgleda.

 • Preterana konzumacija alkohola – toksini koje sadrže alkoholna pića utiču na stvaranje bora oko usana, i bora generalno. Pored stvaranja bora, čine kožu suvom, ispucalom i podložnom za stvaranje fleka na licu. Bore se stvaraju jer se prekomernim unosom alkoholnih pića remeti balans između bakterija u crevima, a pospešuje se i lučenje insulina.
 • Nekvalitetan san – opuštanje i osiguravanje dovoljnog odmora je lakše reći nego učiniti, ali ako uspemo da razvijemo dobru dnevnu rutinu koja uključuje adekvatan odmor i spokoj, to će nam svakako pomoći u borbi protiv produbljivanja postojećih bora. Briga o zdravim životnim navikama i težnja za duševnim mirom, pomoći će u oživljavanju spoljašnje lepote, kao i u očuvanju zdravog izgleda kože.
 • Oštećenja od sunca – jedan od vodećih uzroka za nastanak bora oko usana usana je izlaganje suncu. Koža na usnama je vrlo nežna i često ostaje nezaštićena. Izlaganje sunčevim ultraljubičastim zracima je primarni uzrok prevremenog starenja. Ovaj proces se naziva fotostarenje. Zato je tokom cele godine neophodno korišćenje proizvoda koji sadrže visoki zaštitni faktor od štetnih sunčevih zraka. bez obzira na vremenske prilike. Sticanje navike da se koristi krema sa zaštitnim faktorom deluje kao naporna i bespotrebna aktivnost, ali kada se jednom naviknemo na to, postaće nam neupitno, kao pranje zuba, kose, ili redovno korišćenje kreme za lice protiv starenja.
 • Ponavljajući pokreti – bore oko usana se razvijaju slično kao i druge „dinamične“ bore (“namrštene” bore i bore “smeha”). Ponavljajuće aktivnosti poput govora, osmeha, kao i stiskanja usana uzrokuju stezanje mišića oko usta, stvarajući trajne linije i bore.

Koji su načini da se smanje bore oko usana? 

Postoje brojni načini za smanjivanje vidljivosti bora oko usana, odnosno, koji utiču da koža poprimi “ispeglan” izgled. Neki od njih se tiču izbegavanja gore navedenih uzročnika, a neki su za mnoge još uvek nepoznati, a izuzetno su korisni u prevenciji stvaranja bora oko usana, kao i u korekciji već formiranih bora oko usana.

Evo šta vam sve može koristiti!

Krema protiv bora

Krema su najbolja preventiva, i to ona prirodna.

Jedna od takvih krema koja je prema iskustvu mnogih dama najbolja, jeste Neborela. Među glavnim sastojcima jeste i vitamin E.

On deluje kao antioksidant, pomaže u sprečavanju starenja, kao i propadanja kvaliteta kože i nastanka bora. Redovno korišćenje ove kreme, uticanje na drastično uklanjanje bora oko usana, a i bora na koži lica, u celosti. 

Dugoročno gledano, najsigurnije jeste upravo korišćenje adekvatne kreme za bore. Ona će na “duže staze” uticati na kvalitet kože i suzbijanje bora oko usana.

Naš, a i vaš budući izbor je Neborela krema protiv bora, jer na potpuno prirodan način, uz pomoć kombinacije prirodnih aktivnih sastojaka iz kojih je sačinjena, utiče na povratak elastičnosti i prirodne vlažnosti koži.

Njena najveća prednost, u odnosu na već spomenute invazivne metode (koji su krajnja opcija), je ta što na potpuno bezbolan i jednostavan način revitalizuje kožu lica, čineći je mlađom i zdravijom. Ukoliko želite da smanjite ili uklonite bore oko usana, uverite se u verodostojnost ovih reči klikom na sledeći link:  https://neborela.com/.

Do manje bora prirodnim putem

 • Nanošenje ekstrakta semenki grožđa na kožu – ovaj ekstrakt ima prirodna antioksidativna svojstva i može pomoći u vraćanju elastičnosti kod naborane kože, borbi protiv starenja i čuvanja kolagena u koži. Koristi se lokalno, svakodnevnim “utapkavanjem” u duboke bore, radi glatke i zategnute kože.
 • Povećavavanje dotoka krvi upotrebom cimeta i prirodnih ulja – cimet je prastari sastojak tradicionalnih lekova Kine i Indije. Pored toga što se može unositi da bi pomogao ujednačavanju šećera u krvi, jačanju imunološkog sistema i smanjenju holesterola, izuzetno je dobar i za kožu. Stimuliše protok krvi u gornje slojeve kože, gde služi za negu, čišćenje i debljanje naborane kože iznutra. Da biste cimet koristili za ublažavanje bora oko usana, pomešajte prstohvat mlevenog cimeta sa prirodnim uljem po vašem izboru. Ulje jojobe, kokosovo ulje ili ulje vitamina E su odličan izbor jer pružaju dodatne prednosti u borbi protiv bora. Smešu umasirajte u kožu i ostavite 15 minuta. Nakon toga, uklonite smešu mlakom vodom i osušite mekim peškirom.

Nega pre svega

Neki koraci na vašem putu nege kože lica, sigurno će vam pomoći da smanjite postojeće bore na licu, a da novonastalih i nema.

 1. Nemojte se dugo tuširati – time se ispira sebum kože, prirodno ulje potrebno za održavanje vlažnosti i hidratacije. To uzrokuje suvu kožu, što može dovesti do bora oko usana. Pokušajte da se tuširate u vremenskom periodu od 10 minuta, ili čak kraće.
 2. Izbegavajte sapun – mnogi sapuni mogu biti abrazivni i iritirati kožu lica. Umivanje isključivo vodom, ili uz pomoć blagog sredstva, bez parfimisanih sapuna, omogućava sprečavanje stvaranja novih bora oko usana.
 3. Budite nežni prema svojoj koži – kada se umivate, pažljivo rukujte kožom. Trljanje kože dovodi do formiranja bora oko usana.
 4. Umivajte se toplom vodom – izbegavajte vruću vodu, jer ona uklanja ulja sa kože i dovodi do njenog isušivanja.
 5. Spavajte na leđima – spavanje na stomaku ili na boku može povući i istegnuti kožu lica dok spavate. To može oštetiti vašu kožu i doprineti formiranju bora oko usana, kao i ostalih bora na licu. Zato, spavajte na leđima da biste zaštitili kožu.

pušačke bore oko usana

Promenom navika do manje bora

 • Održavanje telesne težine – značajne promene u težini mogu doprineti formiranju bora oko usana, bez obzira da li dobijate ili gubite težinu. Održavanje težine pomoći će vam da eliminišete mogućnost stvaranja bora oko usana. Načini za održavanje uobičajene telesne težine su: unos zdrave hrane u organizam, izbegavanje slatkih pića i svakodnevno vežbanje.
 • Unos hrane bogate antioksidantima – bore se, kao što smo napomenuli, mogu ublažiti poboljšavanjem ishrane. Slobodni radikali apsorbovani iz vašeg okruženja i vaše ishrane mogu poslužiti za razgradnju kolagena i elastina koji održavaju kožu glatkom. Slobodni radikali se oslobađaju unošenjem antioksidanata u ishranu, a to su: bobičasto voće, šargarepa, brokoli i spanać. Pokušajte da uključite bar jedno od navedenog što češće možete, na nedeljnom nivou. Kombinacija koja se pokazala efikasnom je miks bobica i čaše jogurta.
 • Zaštita kože od štetnog zračenja sunca – UV zraci su verovatno najveći izvor atoma koji oštećuju kožu i uzrokuju bore. Zato je neophodno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 30 iil 45, pri svakom izlasku napolje, bez obzira na vremenske prilike, kako bi koža bila zaštićena i zdrava. Osim toga, izbegavajte solarijume.
 • Menjanje loših životnih navika – unošenjem nekoliko promena u svakodnevnicu, možete smanjiti šanse za stvaranje bora oko usana. Prva od njih je odvikavanje od pušenja. Prestankom pušenja, koža dobija više kiseonika, koji je potreban za pravilnu hidrataciju kože. Druga promena je ograničavanje unosa alkohola u organizam. Nakon što se unos alkohola smanji i time spreči nastanak bora, suve kože, puknutih krvnih sudova, potreban je unos vode u što većoj količini, kako bi se povratila hidratacija. Takođe, izbegavajte pijenje kroz slamku. Vremenom, ta navika ima za posledicu stvaranje bora oko usana.

Upotreba estetskih tretmana 

Postoji mnogo tretmana u kozmetičkim salonima, ali je pitanje da li i šta vi želite. Ukoliko vam je potrebno dugoročno rešenje, onda su kreme pravi izbor za vas, ali za kratkoročna rešenje imate zaista mnogo izbora.

Jedno takvo rešenje jeste i botoks koji se daje putem injekcija, a deluje tako što opušta mišiće lica koji mogu stvoriti naboran izgled. Premda je ovaj tretman najpoznatiji po borama oko očiju, on takođe može biti značajan u smanjivanju bora oko usana. Njegova trajnost jeste oko šest meseci, a onda je potrebno tretman uraditi ponovo.

Vežbe i maske   

Upotreba hemijskih pilinga i podvrgavanje estetskoj hirurgiji su opcije koje se koriste na kraju, ukoliko zakasnimo sa onim što je najbitnije, a to su vežbe i maske.

Snažni mišići čine glatku kožu lica. Slabi mišići mogu početi da propadaju, uzrokujući bore i fine linije. Aktivni, snažni mišići na čelu, obrazima, a posebno oko usta, mogu održavati kožu toniranom i bez bora i pomažu u lečenju bora oko usana. Upravo zbog toga su efikasne vežbe za lice, koje doprinose da koža lica bude kvalitetnija. Evo dve odlične opcije za vežbe:

 1. Držite kažiprste unutar uglova usta i lagano povucite prema spolja. Osetićete istezanje kože oko usana. Zatim, zategnite mišiće usta i pokušajte da povučete prste. Održavajte ovaj zategnuti položaj tri sekunde, a zatim otpustite. To je jedno ponavljanje. Počnite sa 25 ponavljanja,a kada vam to pređe u naviku, sa 50.
 2. Izolacija pojedinačnih mišića, koji zajedno čine mišićnu masu celog lica, odličan je način da se održavaju u “snazi”. Bez upotrebe ruku, pokušajte da podignete levu stranu usta u “napola” osmeh. Držite tri sekunde, a zatim se opustite. Pokušajte da ponovite istu radnju desnom stranom usta. Držite tri sekunde, a zatim se opustite. Radite do 5 ponavljanja na svakoj strani. Nemojte se demoralisati ukoliko rezultati ne budu odmah vidljivi. Za ispoljavanje rezultata, kao posledica vežbanja, potreban je kontinuitet u radu.

Što se tiče maski za kožu lica, najefektnije je praviti ih od gore napisanih namirnica, koje su bogate antioksidantima i čija svakodnevna upotreba garantuje zategnutost lica i smanjivanje bora oko usana.

I da zaključimo!

Na kraju, dolazimo do toga da je krema za lice ipak najsigurniji izbor. Razloga za utemeljivanje takvog mišljenja ima dosta. Prvo, hidratacija usana i kože oko usana je neophodna, i najefikasnije se postiže redovnom upotrebom kreme.

Poznato je da veoma malo stvari čini bore oko usana vidljivijima od suve kože. Da biste sprečili isušivanje ispucale kože i bore oko usana koje idu uz nju, obavezno nanosite hidratantnu kremu najmanje jednom dnevno.

Neborela krema protiv starenja kože lica i bora se nanosi na kožu, prethodnu očišćenu, u veoma tankom sloju, zbog izuzetno visoke koncentracije kvalitetnih aktivnih sastojaka. Može se naneti na celo lice, ili samo na problematične delove kože lica, blago masažnim pokretima. Preporuka je da se nanosi na kožu dva puta dnevno.

Hidratantna krema pomaže u održavanju sadržaja vode na koži mešanjem sa prirodnim lipidima kako bi se stvorila zaštitna barijera od spoljnih elemenata poput zagađivača životne sredine, vetra i UV zraka. Ovaj zaštitni sloj održava vašu kožu zdravom, blistavom i bez bora.

Kontinuirana briga o koži je jedna od najboljih načina za ublažavanje bora oko usana. Pratite ove jednostavne korake kako biste bili sigurni da je vaša koža sjajna, zdrava i glatka.

Iz svega ovog, jasno je da je čista, zategnuta i zdrava koža bogatstvo koje treba negovati i svakodnevno održavati. To se najbolje čini svakodnevnom upotrebom Neborela kreme. O efikasnosti kreme svedoče sastojci i njihova dejstva u koje se možete lično uveriti klikom na sajt: https://neborela.com/, a za one koji su već doneli odluku, kremu možete naručiti odmah, i to…

UKOLIKO NARUČITE DVE KREME NEBORELA TREĆA VAM JE GRATIS

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: