fbpx
tamni podočnjaci

Tamni podočnjaci? Rešite ih se na ove načine!

Tamni podočnjaci vam zadaju muke? Otkrijte uzroke i efikasna rešenja, savete za prevenciju i tretmane koji osvežavaju vaš pogled.

Da biste mogli da rešite uzrok nastanka i uklonite ih u potpunosti, potrebno je da znate zašto oni nastaju i kako. U ovom tekstu ćemo pisati upravo o tome. Objasnićemo vam uzrok nastanka tamnih podočnjaka, takođe ćemo pisati o tretmanima i kremama koji su najefikasniji.

Tamni podočnjaci zahtevaju pravilan tretman, kao i bubuljice, fleke na licu i druge promene koje se dešavaju na našoj koži. Pročitajte tekst do kraja i saznajte kako da ih se rešite zauvek.

Šta su zapravo tamni podočnjaci oko očiju?

 

Koža ispod očiju je najtanja, pa se zato svaka promena u organizmu i na koži izrazi upravo u ovom delu.

 

tamni podočnjaci oko očiju

 

Ovo područje može imati tamno plavu, ljubičastu, crnu ili braon boju, u zavisnosti od vašeg tena, odnosno vaše prirodne boje kože.

Tamni podočnjaci mogu učiniti da izgledate starije nego što zapravo jeste. Daju vam izgled umorne i iscrpljene osobe.

Tamni podočnjaci uzrok

 

Uzroci nastanka tamnih podočnjaka su mnogobrojni.

Jedan od glavnih uzroka njihovog nastanka je starenje kože.

Kako starite, koža oko očiju ima tendenciju da se istanji još više i da se olabavi. Pošto je koža istanjena, krvni sudovi ispod kože bivaju vidljiviji nego inače i prave tamne kolutove ispod očiju. Takođe, sa starenjem se mogu javiti i ulubljenja koja se nazivaju suzna korita. Ona izazivaju senke i vizuelno prave tamne kolutove i natečene oči.

Osim toga, na nastanak tamnih kolutova oko očiju utiču i sledeći faktori…

Genetika

 

Kao i kod drugih problema sa kožom, i ovde je genetika od presudnog značaja.

Ako ste nasledili tamniji ten od oca ili majke, takođe je veća verovatnoća da ćete imati tamne krugove ispod očiju, jer kod tamnijeg tena lako dolazi do hiperpigmentacije, pojave tamnih kolutova i fleka na licu.

Dehidratacija

 

Dehidratacija je jedan od ključnih faktora koji doprinose nastanku tamnih podočnjaka. Zato je važno da unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam kako ne bi došlo do dehidratacije. Preporučuje se unos vode od najmanje 2 l dnevno, a povećanje količine u zavisnosti od telesne težine.

Počnite sa unosom dovoljne količine tečnosti što pre.

Najmanja preporučena količina vode na dan je 2 l, ukoliko imate 50- 65 kg, 3 l ako imate 65-75 kg, 3,5 l, ako imate preko 80 kg.

Takođe može doći do dehidratacije kože ako ne negujete svoju kožu na pravi način i ne pružate joj dovoljno vlage.

Ako do sada niste, počnite da koristite kremu za lice koja će vašoj koži pružiti hidrataciju i koja će je štititi od spoljnih uticaja,a koja ujedno deluje i na podočnjake.

Jedna od takvih krema je upravo Neborela, krema sastavljena od biljnih komponenti. Ova krema se pokazala jako uspešnom u otklanjanju tamnih podočnjaka, fleka na licu, takođe smanjuje bore i bori se protiv starenja kože.

Neborela kremu možete naručiti na sledećem linku: https://neborela.com/

Nedostatak sna

 

Loše navike, poput nedovoljnog spavanja, mogu uticati na pojavu tamnih podočnjaka. Kada ste neispavani, nemate dovoljno kiseonika u telu, pa dolazi do širenja krvnih sudova i kapilara. Krvni sudovi i kapilari ispod očiju bivaju izraženiji, kao i vaši podočnjaci.

Obezbedite sebi minimum 8 sati neprekidnog, kvalitetnog sna. Spavajte na boku, na uzvišenom jastuku.

Dermatitis

 

Oboljenje kože, kao što je atopijski dermatitis, dovodi do suve kože, svraba i perutanja. Kada je koža suva, javljaju se tamni kolutovi ispod očiju, jer kao što smo rekli, deo kože ispod očiju je najtanji i najosetljiviji.

Ako imate dermatitis, obratite se svom dermatologu. Kada ga izlečite, i vaši tamni podočnjaci će se povući.

Izlaganje suncu

 

Kada ste previše izloženi suncu i sunčevim zracima, koža postaje suva, a sunčevi zraci izazivaju hiperpigmentaciju. Previše izlaganja suncu podstiče vaše telo da proizvodi više melanina, pigmenta koji vašoj koži daje boju.

Kada se previše melanina proizvede, nastaje hiperpigmentacija na određenim delovima kože, odnosno tamni podočnjaci i tamne fleke na licu.

Preporučuje se da se što manje izlažete suncu i da koristite kremu sa većim zaštitnim faktorom. Nosite naočare i šešire kako bi zaštitili područje oko očiju.

Alergija

 

Alergija, poput alergijskog rinitisa, izaziva tamne podočnjake. Kada počne kijavica i curenje iz nosa, vaši kapilari u nosu i oko nosa natiču i dolazi do pojave tamnih kolutova oko očiju. Ne brinite, kada vam se povuče alergija, povućiće se i oni.

Anemija

 

Anemija, ili malokrvnost, između ostalog, usled smanjenja crvenih krvnih zrnaca može izazvati bledilo kože i tamne podočnjake.

Obavezno se obratite svom lekaru ako sumnjate da ste malokrvni.

Trljanje očiju

 

Ova loša navika može da vam izazove tamne kolutove ispod očiju, jer trljanjem oka dolazi do pritiska i iritacije tanke kože ispod očiju, može doći i do pucanja kapilara. Ako vas svrbe oči i zbog toga ih neprestano trljate, moguće je da se radi o nekoj alergiji, pa bi najbolje bilo da se obratite svom lekaru.

Pokušajte da korigujete svoje navike i otklonite uzroke kako bi se vaši tamni podočnjaci smanjili ili potpuno nestali.

Umor očiju od ekrana

 

U digitalnom dobu, jedan od čestih, ali često zanemarenih uzroka tamnih podočnjaka je umor očiju usled prekomernog izlaganja ekranima. Dugotrajno gledanje u ekrane računara, telefona ili tableta može dovesti do naprezanja očnih mišića, što rezultira ne samo crvenilom i iritacijom očiju, već i tamnijom pigmentacijom oko očiju.

Plavo svetlo koje emituju ekrani može ometati prirodne cikluse spavanja, uzrokujući nesanicu i pogoršavajući izgled podočnjaka. Da biste umanjili ovaj problem, preporučuje se korišćenje naočara sa filterom za plavo svetlo, redovne pauze od ekrana kako bi se oči odmorile, kao i vežbe za oči koje poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju napetost. Takođe, pravilno osvetljenje radnog prostora i držanje ekrana na odgovarajućoj udaljenosti mogu pomoći u smanjenju naprezanja očiju.

Nutritivni nedostaci

 

Pored anemije, koja je već pomenuta, postoji niz drugih nutritivnih nedostataka koji mogu doprineti pojavi tamnih podočnjaka.

Nedostatak vitamina K, na primer, može uticati na proces zgrušavanja krvi i oslabiti kapilare ispod očiju, što dovodi do tamnih krugova.

Takođe, nedostatak vitamina B12 može izazvati bledilo kože, što čini krvne sudove ispod očiju vidljivijim i doprinosi pojavljivanju podočnjaka.

Esencijalni minerali poput gvožđa igraju ključnu ulogu u transportu kiseonika, a njihov nedostatak može dovesti do tamnijih podočnjaka usled smanjene oksigenacije tkiva. Važno je osigurati uravnoteženu ishranu bogatu ovim hranljivim materijama ili razmotriti uzimanje suplemenata nakon konsultacije sa lekarom.

Hronične bolesti kao indikatori

 

Tamni podočnjaci ponekad mogu biti više od estetskog problema; oni mogu ukazivati i na prisustvo hroničnih bolesti. Na primer, bolesti štitne žlezde, poput hipotireoze, mogu uzrokovati zadržavanje tečnosti i oticanje tkiva, što može dovesti do pojave tamnih podočnjaka.

Slično tome, problemi sa bubrezima mogu uticati na izbalansiranost tečnosti u telu i izazvati promene u području oko očiju. Ove promene mogu uključivati i tamnjenje ili oticanje, što može biti posebno izraženo ujutru. Ako primetite trajne promene u izgledu podočnjaka, posebno ako su praćene drugim simptomima, važno je konsultovati se sa lekarom kako biste isključili ili adekvatno tretirali bilo kakve osnovne zdravstvene probleme.

Uticaj pušenja i alkohola na pojavu tamnih podočnjaka

 

Životne navike, poput pušenja i konzumiranja alkohola, imaju značajan uticaj na zdravlje kože, uključujući i područje oko očiju. Pušenje uzrokuje sužavanje krvnih sudova, što može smanjiti protok krvi i dovodi do toga da koža postaje tanja i bleda, čineći tamne kolutove ispod očiju vidljivijim.

Takođe, nikotin i druge štetne hemikalije u cigaretama mogu oštetiti kolagen i elastin, ključne proteine koji koži pružaju čvrstoću i elastičnost. S druge strane, alkohol može dovesti do dehidratacije, što dodatno ističe tamne podočnjake, a takođe može uzrokovati i oticanje u području oko očiju. Moderacija u konzumiranju alkohola i prestanak pušenja mogu imati pozitivan efekat ne samo na smanjenje tamnih podočnjaka, već i na opšte zdravlje kože i organizma.

Hormonske promene i tamni podočnjaci

 

Hormonske fluktuacije, koje su česte tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze ili kao rezultat endokrinih poremećaja, mogu imati izražen uticaj na kožu, uključujući i područje oko očiju. Na primer, promene u nivoima estrogena i progesterona mogu dovesti do zadržavanja tečnosti i promena u mikrocirkulaciji, što može uzrokovati ili pogoršati tamne podočnjake. Takođe, hormonske promene mogu uticati na pigmentaciju kože, povećavajući rizik od hiperpigmentacije, što može dodatno istaći tamne kolutove ispod očiju.

Zadržavanje tečnosti

 

Zadržavanje tečnosti u organizmu može značajno doprineti pojavi tamnih podočnjaka, posebno zbog delikatne i tanke kože ispod očiju. Ovo zadržavanje može dovesti do oticanja krvnih sudova u tom području, što rezultira tamnim tragom ili obojenim podočnjacima, čineći ih izraženijima i vidljivijima. Jedan od ključnih faktora koji doprinose zadržavanju tečnosti jeste prekomeran unos soli, koji može potaknuti telo da zadržava više vode, posebno u području oko očiju. Osim toga, promene u vremenu, hormonske promene, alergije, nedostatak sna i određene navike u ishrani, kao što je konzumacija slane hrane, takođe mogu izazvati ili pogoršati zadržavanje tečnosti, dovodeći do pojačanog oticanja i pojavu tamnih podočnjaka.​

Naravno, postoje uzroci na koje ne možete uticati. Zato rešenje potražite u tretmanu koji će vam pomoći da ih ukonite.

Kako ukloniti tamne podočnjake?

 

Tamni podočnjaci nisu nešto što se mora trajno popraviti. Naravno, izbor je na vama.

 

tamni podočnjaci uzrok

 

Postoje tretmani, koji su, ruku na srce, agresivni za kožu. Uvek se možete odlučiti za neki od njih, u dogovoru sa svojim dermatologom.

Ono što trebate znati, pre nego što se odlučite za neki od tretmana, da su izrazito grubi, agresivni i dosta skupi. Pre svega su bolni i mogu zahtevati duži oporavak.

Ako niste spremni da se podvrgnete ovakvim tretmanima, postoje i ona neinvanzivna rešenja o kojima ćemo pisati u nastavku teksta.

Pitate se šta je dobro za tamne podočnjake?

Otkrićemo vam!

Krema za tamne podočnjake

 

Uklanjanje tamnih podočnjaka može da bude bezbolno i prijatno iskustvo za vas i vašu kožu.

A evo i kako!

Krema za tamne podočnjake je jedan od neinvazivnih tretmana koja jako uspešno deluje na njih. Preporučuje se da se koristi biljna krema, bez parabena, veštačkih boja i mirisa, s obzirom da je područje oko očiju jako osetljivo.

Tanka koža ispod očiju zahteva jako dobru negu i hidrataciju. Zato je jako bitno kakvu kremu koristite.

Korisnici su na prvo mesto stavili Neborela biljnu kremu koja uspešno otklanja podočnjake, fleke od hiperpigmentacije, ublažava bore i usporava starenje kože. Koži pruža hidrataciju i hrani je svojim biljnim komponentama.

Biljni sastojci iz kreme deluju zajedničkim snagama i daju neverovatne rezultate u kratkom vremenskom periodu.

Ono što je sjajno kod Neborela kreme jeste to što vam ona pruža kompletnu zaštitu i rešava više nepravilnosti odjednom.

Neborela sadrži sledeće biljne sastojke:

  • Ekstrakt korena sladića i rabarbare, koji uspešno smanjuju tamne podočnjake i fleke na licu, ujednačavaju ten i posvetljuju kožu.
  • Hijaluronsku kiselinu, koja vezuje vodu i omogućuje koži da zadrži potrebnu vlažnost i hidriranost. Samim tim kada je koža hidrirana, smanjuju se tamni podočnjaci.
  • Neodermyl, koji pomaže da koža bude jača i čvršća, bez opuštanja. Deluje poput kolagena i elastina u koži.
  • Smešu acacie i rhizobian gume, koja formira tanku mrežu na koži lica koja se skuplja i primetno zateže kožu u neverovatno kratkom vremenskom roku.
  • Vitamin E, koji deluje kao prirodni antioksidant, sprečava starenje kože i nastanka bora, jer deluje kao slobodni radikal.
  • Šea puter, koji je prirodni emolijens bogat masnim kiselinama i vitaminima, pomaže koži da zadrži svoju vlažnost.
  • Ekstrakt kore afričkog drveta i lista rodopske haberlee, koji pomažu koži da bude jača i čvršća i da sačuva svoju prirodnu otpornost.
  • Gliceride maslinovog ulja, koji su prirodni emolijensi, pomažu koži da sačuva svoj prirodni lipidni sloj i daju joj potrebnu hidrataciju i mekoću.

Ova biljna krema ne izaziva prezasićenje kože. Možete je koristiti mesecima ili godinama, ona će vam davati podjednako dobre rezultate kao i na početku.

Neborela kremu možete mazati samo na područje ispod očiju, ili je nanositi na celo lice, u zavisnosti koje rezultate želite da postignete.

Ono što vas najviše interesuje jeste kakve rezultate daje i za koliko?

Prve rezultate sa ovom kremom ćete primetiti već nakon 4 nedelja od njenog prvog nanošenja. Koža ispod očiju će biti svetlija, zategnutija i jača, koža lica će biti hidrirana, vidno glađa i mekša.

Nakon dva meseca primetićete da su sitne bore na vašem licu manje vidljive, tamnih podočnjaka više nema, a ten ujednačen i sjajan.

Krema se vrlo lako koristi. Nanosite je na čisto lice ujutru i uveče uz blago utrljavanje u kožu. Dovoljno je dovoljno da nanesete u tankom sloju, zbog visoke koncentracije biljnih sastojaka.

Ako naručite dve kreme, treću dobijate gratis.

Iskoristite promotivni period i naručite Neborela kremu na sledećem linku https://neborela.com/.

Medicinski tretmani za tamne podočnjake

 

Pored kozmetičkih proizvoda i prirodnih rešenja, postoje i specifični medicinski tretmani koji se mogu koristiti za smanjenje ili uklanjanje tamnih podočnjaka. M

Hemijski piling

 

Hemijski piling koristi hemijska rešenja, poput glikolne ili trihloroacetne kiseline, da ukloni gornje slojeve kože, stimulišući rast nove, zdravije kože. Ovaj tretman može pomoći u smanjenju tamnih podočnjaka uzrokovanih hiperpigmentacijom ili starenjem kože, poboljšavajući teksturu i ton kože oko očiju​​.

Laserski tretmani

 

Laserski tretmani, poput frakcionog lasera, ciljaju i poboljšavaju teksturu kože, smanjujući vidljivost tamnih podočnjaka. Ovi tretmani mogu pomoći u stimulaciji proizvodnje kolagena, zatezanju kože i smanjenju pigmentacije, pružajući svežiji i svetliji izgled području oko očiju​​​​.

Ubrizgavanje hijaluronskog filera

 

Hijaluronski fileri se ubrizgavaju ispod očiju kako bi se ispunile udubljenja i smanjile senke koje izgledaju kao tamni podočnjaci. Fileri mogu pružiti trenutne rezultate, povećavajući volumen ispod očiju i smanjujući utisak umora​​.

Terapije krvnom plazmom (PRP)

 

Terapija krvnom plazmom (PRP) uključuje ubrizgavanje pacijentove plazme bogate trombocitima u područje oko očiju. Ovaj tretman može podstaći regeneraciju kože i poboljšati cirkulaciju, smanjujući tamne podočnjake i poboljšavajući opšti izgled kože​​.

Ovi tretmani se obično preporučuju nakon konsultacija sa dermatologom ili estetskim hirurgom, koji mogu proceniti vašu situaciju i preporučiti najprikladniji tretman na osnovu uzroka vaših tamnih podočnjaka i tipa kože.

Važno je napomenuti da svaki od ovih tretmana nosi određene rizike i potrebno je obaviti ih pod nadzorom kvalifikovanog dermatologa ili plastičnog hirurga. Takođe, neki tretmani zahtevaju period oporavka i mogu imati različite rezultate zavisno od individualnih karakteristika kože i uzroka tamnih podočnjaka.

Prirodni lek za tamne podočnjake

 

Uvek možete pokušati da prirodnim lekom smanjite tamne kolutove oko očiju.

Neće vam dati dobre rezultate kao krema koja je prepuna biljnih sastojaka, ali vam može ublažiti tamnu boju bar malo. Kada koristite prirodne sastojke, vrlo je važno da znate da će vam biti potrebno više vremena da postignete vidljive rezultate.

Prvi vidljivi rezultati će vam stići nakon 3- 6 meseci od korišćenja ovih prirodnih lekova. U svakom slučaju, vredi pokušati.

Hladne obloge

 

Hladne obloge su dobre kako bi podstakle cirkulaciju. Koristite kockicu leda umotanu u peškir, ujutru i uveče, 10 minuta. Možete nakvasiti peškir i ostaviti u frižider, a onda staviti na oči.

Sok od krastavca i limuna

 

Pomešajte jednake količine soka i utapkajte na podočnjake. Ostavite da deluje 15 minuta, a onda operite lice mlakom vodom. Ovo radite jednom dnevno. Limun je poznat po svojoj kiselini koja izbeljuje kožu, a krastavac po hidrataciji, tako da je ova mešavina pun pogodak za tamne podočnjake.

Sok od limuna i paradajza

 

Pomešajte jednake količine soka i nanesite na podočnjake. Ostavite da deluje 15 minuta, zatim isperite toplom vodom. Ovo radite dva puta dnevno.

Paradajz sadrži likopen koji ima dobro dejstvo na izbeljivanje podočnjaka, kao i na kardiovaskularni sistem.

Krompir

 

Kolutove krompira stavite na područje ispod očiju, ostavite da deluje 10 minuta, zatim isperite mlakom vodom. Krompir je bogat izvor vitamina C i drugim vitaminima, kao i antioksidantima.

Kesice čaja

 

Upotreba kesica čaja, posebno zelenog ili crnog, kao obloga za oči može biti korisna protiv tamnih podočnjaka zahvaljujući prisustvu kofeina i antioksidanata. Kofein pomaže sužavanju krvnih sudova ispod kože, smanjujući time tamne podočnjake, dok antioksidanti pomažu u smanjenju upala i jačanju kože​.

Imajte na umu da su oči osetljiva regija, a i da su ovo metode koje morate duže vreme držati na licu.

Najbezbedniji način da se rešite tamnih kolutova oko očiju je ipak krema  za lice. Namažete i to je to – nema pripreme, nema čekanja pola sata da se ispere.

Klasifikacija tamnih podočnjaka

 

U zavisnosti od uzroka, tamni podočnjaci se mogu podeliti u nekoliko osnovnih kategorija:

  1. Vaskularni podočnjaci: Ova vrsta podočnjaka rezultat je proširenih ili zapušenih krvnih sudova koje se nalaze ispod tanke kože oko očiju. Promene u cirkulaciji mogu dovesti do toga da ovo područje izgleda plavkasto ili ljubičasto. Faktori poput nedostatka sna, alergija i prehrane mogu pogoršati ovaj problem.
  2. Pigmentirani podočnjaci: Pigmentacija kože ispod očiju može dovesti do tamnih podočnjaka. Ova kategorija uključuje podočnjake koji su uzrokovani hiperpigmentacijom zbog prekomerne proizvodnje melanina. Faktori poput sunčeve svetlosti, genetske predispozicije i određenih lekova mogu doprineti ovom tipu podočnjaka.
  3. Strukturni podočnjaci: Ovi podočnjaci rezultat su anatomske strukture lica, kao što su duboki suzni kanali ili gubitak masnog tkiva ispod očiju. S godinama, gubitak kolagena i elastina može dovesti do toga da koža postane tanja i da se pojača pojava tamnih podočnjaka.
  4. Mešoviti tip: U mnogim slučajevima, tamni podočnjaci mogu biti rezultat kombinacije vaskularnih, pigmentiranih i strukturnih faktora. Ova kategorija uključuje situacije gdje više uzroka doprinosi pojavi tamnih podočnjaka.

Razumevanje tipa tamnih podočnjaka ključno je za odabir odgovarajućeg tretmana.  Tretmani mogu uključivati kozmetičke proizvode, vitaminske terapije podočnjaka, medicinske postupke kao što su laserska terapija ili hemijski piling, i promene u životnom stilu, kao što su poboljšanje kvaliteta sna i ishrane. U nekim slučajevima, konsultacija s dermatologom ili estetskim hirurgom može biti potrebna za odabir najdelotvornijeg pristupa.

Prevencija tamnih podočnjaka

 

Prevencija je ključna kada je reč o održavanju zdravog i svežeg izgleda kože oko očiju. Evo nekoliko preventivnih mera koje mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka tamnih podočnjaka:

  • Zaštita od sunca: Redovno nošenje sunčanih naočara sa UV zaštitom može sprečiti oštećenje kože izazvano sunčevim zracima, koje može dovesti do hiperpigmentacije i tamnih podočnjaka. Takođe, korišćenje kreme sa visokim SPF faktorom može zaštititi kožu od štetnih UV zraka i sprečiti stvaranje tamnih mrlja.
  • Pravilna ishrana: Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima, posebno onima koji su važni za zdravlje kože kao što su vitamin C, E, K, i željezo, može pomoći u očuvanju zdravlja kože i sprečavanju tamnih podočnjaka.
  • Dovoljno sna: Obezbeđivanje kvalitetnog i dovoljnog sna je esencijalno za prevenciju tamnih podočnjaka, jer nedostatak sna može dovesti do tamnjenja kože ispod očiju i pojave natečenosti.
  • Hidratacija: Održavanje adekvatne hidratacije pomaže u očuvanju elastičnosti kože i može sprečiti pojavu tamnih podočnjaka. Preporučuje se pijenje dovoljno vode tokom dana.
  • Smanjenje stresa: Praktikovanje tehnika opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje, ili joga može pomoći u smanjenju stresa, koji je često povezan sa pojavom tamnih podočnjaka.
  • Redovna nega kože: Korišćenje kvalitetnih hidratantnih krema i seruma, posebno onih formuliranih za osetljivu kožu oko očiju, može pomoći u očuvanju zdravlja kože i sprečavanju tamnih podočnjaka.

Tamni podočnjaci neće nestati sami od sebe. Njihovo uklanjanje moguće je samo ako preduzmete nešto. Šta god da je uzrok – nega područja oko očiju se podrazumeva. Zato, neka Neborela priskoči u pomoć .

Iskoristite akciju: 2+1 gratis i obezbedite koži kontinuiranu negu. Popunite formu i pozdravite se sa tamnim podočnjacima.

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima, i NEBORELA krema će stići na Vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete: